Bibich vina i chef Mate Janković zajedno Pod Zidom

| Wine and dine |

Nakon što je nedavno Bistro & Wine bar Pod Zidom uz gostujućeg chefa Matu Jankovića oduševio svoje goste slovenskom vinarijom Batič gdje nas je svojom energijom i izvrsnim vinima očarao Miha Batič, u rasprodanom Pod Zidom uživali smo u vinima legendarnog skradinskog vinara Alena Bibića. Vinski filozof i bliski suradnik Alena Bibića, Darko Petrović, na osobit nam je način prezentirao vinariju Bibich, njene položaje, sorte, pristup kreiranju vina i nadasve filozofiju rada vinarije.

Bibich vina i chef Mate Janković u Bistro & Wine baru Pod Zidom

Vinarija Bibich gaji gotovo 500-godišnju tradiciju uzgoja vinove loze. Alen Bibić se u obiteljsku priču uključuje 1995. godine, kada nakon rata obnavlja devastirane vinograde i 1996. godine izbacuje svoja prva vina. Danas ovisno o berbi proizvodi između 120 000 – 150 000 boca od grožđa s 3 vinogorja: skradinskog, nadinskog i prominskog. Gosti su na vinskoj večeri imali priliku kušati 5 Bibichevih vina – Debit 2015., Pinot sivi 2014., bijelu kupažu 5 sorata imena R5 2013., crvenu kupažu R6 2013. te Muškat bijeli Mosca d'Oro 2011.

Bibich vina i chef Mate Janković u Bistro & Wine baru Pod Zidom

Novi Bibichev Debit 2015. zasigurno će biti hit ovog ljeta u brojnim wine barovima i restoranima. Ova lokalna sorta pokazala se vrlo zahvalna u skradinskom vinogorju gdje polučuje odlične rezultate, a nameće se i kao glavna sorta u vinariji Bibich u kojoj od nje rade nekoliko vina. Debit je ovdje udomaćena sorta koja je došla iz Italije a porijeklom potječe iz Turske. Rasprostranila se na području sjeverne i srednje Dalmacije te Dalmatinske zagore. Za one koji još nisu kušali debit preporučujemo upravo Bibichev Debit 2015. i jamčimo da ćete s nama podijeliti oduševljenje. 

Bibich vina i chef Mate Janković u Bistro & Wine baru Pod Zidom

Nakon Pinota sivog iz 2014. godine kojeg rijetko imamo priliku kušati uživali smo i u bijeloj kupaži R5 koju čine chardonnay, debit, maraština, pošip i pinot sivi. Uz glavno jelo crvena kupaža R6, reserva iz 2013.godine od babića, lasina i plavine, tri lokalne sorte na kojima Alen također puno radi i postiže hvalevrijedne rezultate. Nevjerojatno pitko vino s ugodnim kiselinama i aromama tamnog bobičastog voća.

Bibich vina i chef Mate Janković u Bistro & Wine baru Pod Zidom

Za kraj, desertni muškat bijeli Mosca d'Oro, preplavljuju nas bagremov med i orašasti plodovi, netipičan i osebujan, intrigantan partner slasticama ali i sam za sebe užitak u čaši. Chef Mate Janković uz pomoć domaćina, chefa Nikole Bilandžije i kuharskog tima Pod Zidom, priredio je prateća jela koja su nastojala uzdići uživanje u vinima na još višu razinu. Pozdrav iz kuhinje chefa Nikole bila je pjena od krumpira sa sabayonom i karameliziranim lukom. Mate uz Pinot sivi sljubljuje tuna tartar s roškanima iliti ''fratrovom bradom'' kako neki nazivaju ovu samoniklu biljku koja raste na kamenjaru uz obalu mora. Uz bijeli R5 sljubljuje kremozan rižoto s punjenim cvjetovima tikvica, a uz crvenu kupažu R6 divnu prepelicu s umakom od lavande i mousseom od kozjeg sira i baby bok choy. Za kraj, uz Mosca d'Oro rabarbara i marelice s đumbirom, čokoladnom kremom i čokoladnom zemljom te sečuanskim paprom i mascarponeom.

Bibich vina i chef Mate Janković u Bistro & Wine baru Pod Zidom

Bistro & Wine Bar Pod Zidom nastavlja i dalje s ovim eno-gastro događajima, pa nas tako početkom lipnja očekuje još jedna vrhunska domaća vinarija uz provjerenog i etabliranog velikog hrvatskog chefa, čija ćemo vam imena tajiti još par dana, a vi nas redovito pratite i na vrijeme rezervirajte svoje mjesto Pod Zidom.

Bibich vina i chef Mate Janković u Bistro & Wine baru Pod Zidom