8 namirnica koje imaju kraći rok trajanja nego što mislite

| Wine and dine |

Bilo da svoju nabavu namirnica obavljate tjedno u supermarketu, kod nekog obiteljskog gospodarstva ili na tržnici, kao i svi, vjerojatno imate želju za svježim namirnicama.

Međutim, ako niste dovoljno oprezni, mnoge od namirnica u vrlo kratkom roku mogu doći od savršeno svježih do zastrašujućih. Evo popisa namirnica koje se ako ih ne pohranite na ispravan način kvare puno brže nego što ste mislili.

Limun u hladnjaku možete čuvati do dva mjeseca, u zamrzivaču čak četiri, međutim, ako ga ne pohranite ispravno, čak i u hladnjaku može postati pljesniv za samo nekoliko dana, a zatim se može proširiti i na druge proizvode u hladnjaku. Stručnjaci kažu kako ga je najbolje spremiti u plastične vrećice.
Ribani sir - Sirevi u vašem hladnjaku mogu trajati dva tjedna bez da se po njima stvori plijesan, kod ribanog sira situacija je nešto delikatnija zbog velike površine koja je izložena zraku. Rok trajanja ćete mu produžiti ako ga spremite u plastičnu posudu koju možete čvrsto zaklopiti i spriječiti ulazak zraka.


Svježe bilje svoju aromu može izgubiti vrlo brzo, čak i u tri dana. Kako bi im produljili vijek trajanja spremite ih u papirnate ručnike i plastičnu posudu s poklopcem ili ih zamrznite.
Svježe pečeni kruh jedna je od najukusnijih stvari koje možete donijeti kući, ali njegov rok trajanja je samo nekoliko dana. Ako ga niste uspjeli potrošiti, a ne želite ga baciti, zamrznite ga, tako ćete uvijek, nakon samo par minuta odmrzavanja imati kruh.
Zelena salata, špinat i zeleno povrće, namirnice su koje se nikako se ne preporučuje držati u plastičnim vrećicama u kojim ste ih donijeli s tržnice, umjesto toga stavite ih u kuhinjski ručnik, na taj način produžit ćete im rok trajanja i do 7 dana.

Začini se neće pokvariti preko noći, niti će se pokvariti kao klasična hrana, većina njih ima trajanje od 6 – 12 mjeseci. Čak i nakon isteka roka malo je vjerojatno da ćete imati neke ozbiljne posljedice zbog njih, ali je svakako njihova aroma manje intenzivna. Pokušajte voditi evidenciju kada ste kupili koji začin, i svakako ih čuvajte na hladnim i tamnim mjestima, a one koje ne koristite često kupujte u manjim pakiranjima.
Rok trajanja maslinovog ulja je oko dvije godine, kako bi što duže sačuvao svoja svojstva potrebno ga je držati na hladnom i tamnom mjestu. Također nisu sva ulja ista, grožđano ulje ima rok trajanja svega 3 mjeseca pa provjerite rok trajanja na uljima koje koristite u kuhinji.