7 savjeta kako očuvati maline svježima

| Wine and dine |

Maline
Maline

Neku od najboljih lekcija u kuhinji uvijek naučimo na teži način... Jedna od njih je i kako održati maline svježe, jer za dan, dva one obavezno popljesnive. Po prirodi su male, mekane, i nježne tako da je čišćenje i spremanje puno veći izazov nego kod drugog voća. 

Evo nekoliko savjeta:

1. Vrijeme je sve! – maline isperite neposredno prije nego ćete ih jesti.

2. Nemojte ih namakati! – stavite ih u cjediljku i isperite pod vodom umjesto da ih potpuno uranjate u vodu.

3. Brzo ih ohladite! – čim dođete s placa ili trgovine odmah ih stavite u hladnjak barem na sat vremena, pa ih onda ispirite i jedite ili dalje pripremajte.

4. Osušite ih! – nakon što ih isperete, zajedno s cjediljkom ih stavite u hladnjak ili na neko drugo hladno mjesto gdje je dobra cirkulacija zraka. To će ih bolje osušiti nego da ih ostavite u zdjeli.

5. Izbjegavajte ladice! Mnogi ljudi vjeruju da u ladicama manje cirkulira zrak i da će se maline prije pokvariti u ladicama nego da stoje u drugom otvorenom djelu hladnjaka i imaju pravo!

6. Proberite ih! Bacite one koje su već trule i odvojite ih od onih zdravih, jer se plijesan prenosi i na zdrave.

7. Suhe ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi – Tupperware je idealan!

Osobno ih properem, dobro osušim i pohranim u vrećice, napišem datum zamrzavanja na naljepnicu na vrećicu i zamrznem. Kada ih moji ukućani žele jesti ili kada mi trebaju za kolač ili slično, odmrznem ih i pripremam kao svježe. U zamrzivaču mogu stajati nekoliko mjeseci.