6 zdravih alternativa bijelom brašnu

| Wine and dine |

Foto: ERIN MCDOWELL
Foto: ERIN MCDOWELL

 Bilo da ste osjetljivi na gluten ili pak jednostavno tražite zdravije opcije koje možete uključiti u svakodnevnu prehranu, prilično smo sigurni da se trudite izbjegavati bijelo brašno. Zahvaljujući ovih 6 cjelovitih alternativa brašnu, odricanje od kolača više nije opcija!

CRNI GRAH

OK, znamo što mislite, ali ne - sigurno nećete osjetiti razliku u sastojcima ako koristite brašno crnog graha. Baš poput većine mahunarka, crni grah je bogat proteinima i vlaknima koji pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. 

SLANUTAK

Humus je divan, ali jeste li znali da možete koristiti slanutak i za izradu slatkih jela? Poput crnog graha, slanutak je bogat proteinima i vlaknima te nutrijentima poput vitamina C, E i beta-karotena. Također je i ključan za regulaciju šećera u krvi, zbog čega ćete duže ostati siti.

Foto: AMBITIOUS KITCHEN
Foto: AMBITIOUS KITCHEN

ZOB

Kada ih izblendate u čestice brašna (što je jako jednostavno učiniti kod kuće!), zob je interesantan sastojak za izradu kolača i ostalih slastica iz pećnice. O svim prednostima koje imaju za vaše zdravlje ne moramo ni pričati, jer ste sigurno već sto puta čuli zašto je dobro jesti zobenu kašu za doručak... 

BADEMOVO BRAŠNO

Još jedna zdrava zamjena koju možete izraditi kod kuće ili kupiti u trgovini. Bademi su bogati proteinima, a imaju nisku razinu ugljikohidrata - što ih čini idealnom zamjenom za brašno.  

Foto: AMBITIOUS KITCHEN

CVJETAČA

Siromašna ugljikohidratima i bogata vitaminom K (koji djeluje protu upalno na organizam), cvjetača je nevjerojatno raznovrsna zamjena za bijelo brašno bilo da ju koristite za izradu tijesta za pizzu ili nekog drugog peciva.

CJELOVITO PŠENIČNO BRAŠNO

Dobro jutro. Iako nije gluten-free, cjelovito pšenično brašno ima više proteina od običnog bijelog, a pečeno ima apsolutno identičan okus kao i njegova manje nutritivno vrijedna varijanta. Plus: sadrži vitamine, folate i riboflavine pa se ne morate osjećati loše ako pojedete pun tanjur palačinka.