6 namirnica koje škode vašem metabolizmu

| Wine and dine |

6 namirnica koje škode vašem metabolizmu
6 namirnica koje škode vašem metabolizmu

Ne želimo vas skroz prestrašiti, ali postoje određene namirnice koje nutricionisti vole zvati "smrću za metabolizam" - i upravo su onakve kakvima i zvuče. Ove namirnice loše utječu na vaše tijelo i s vremenom mogu ošteti funkcije metabolizma, drugim riječima, usporiti njegovu mogućnost procesuiranja hrane i pića u energiju. Neki proizvodi su očiti, ali neki - i ne baš. 

U nastavku saznajte kojih šest namirnica škode vašem metabolizmu! 

1. Kupovni voćni sokovi

Uzeti voćni sok u supermarketu možda se čini kao zdrava opcija (posebice kad ima riječ zeleno ili superhrana na etiketi), ali istina je da su ovi sokovi puni šećera i pojačivača okusa. Neki sadrže i do nevjerojatnih 46 grama šećera, a ostatak i do 20 grama - u svakom slučaju, puno previše fruktoze za vaše tijelo! Fruktozu razgrađuje jetra, a njezinim pretjeranim unosom povisuje se razina kolesterola, možete se brzo udebljati te potaknuti kardiovaskularne bolesti.

2. "Dijetna" varijanta sokova

Kad smo kod fruktoze, moramo spomenuti još jedno piće: dijetnu colu ili sodu. Možda se zateknete kako posežete za njom jer je "manje loša opcija". Ukratko - nije! Umjetni zaslađivači, poput aspartama, potiču proizvodnju inzulina koji praktički govori vašem tijelu da je vrijeme za "spremanje" masnoća - ili drugim riječima, debljanje. 

"dijetalni" proizvodi?
"dijetalni" proizvodi?

3. Jednostavni ugljikohidrati

Ponovite za nama: ugljikohidrati nam nisu neprijatelji. Međutim, oni jednostavni, koji se nalaze u namirnicama poput bijelog brašna, riže i tjestenine treba svakako izbjegavati. Zašto? Zato što uzrokuju povišenu razinu šećera u krvi. Umjesto njih, odaberite kompleksne ugljikohidrate poput cjelovitih žitarica koje su pune nutrijenata i imaju kompleksne molekule koje tijelo duže razgrađuje te ne uzrokuju brzi rast razine šećera u krvi. I ako baš imate želju za ugljikohidratima, uvijek birajte tjesteninu umjesto kruha! 

4. Industrijsko ulje

Jedna riječ: masti. Ove masti su stvorene pumpanjem molekula hidrogena u biljna ulja te su usko povezana sa srčanim bolestima (uz sve ostale zdravstvene probleme). Brzo oksidiraju, stvaraju puno radikala i kvare balans omega masnih kiselina u tijelu. Umjesto njih, koristite ulja koja imaju visok udio omega-3 masnih kiselina - kokosovo, maslinovo i ulje avokada su najbolje opcije. 

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje

5. Proizvodi s visokim udjelom masnoća

Vaše najdraže fast-food namirnice, nažalost, ne čine nikakvu uslugu vašem metabolizmu. Ova informacija vam nije iznenađujuća, ali jeste li znali u kojoj je točno mjeri opasna i loša? Istraživanja su otkrila kako nakon samo 5 dana konzumiranja namirnica s visokim udjelom masnoća, način na koji tijelo procesuira nutrijente drastično se mijenja - što može voditi do dugoročnih problema poput debljanja i pretilosti.

6. Granola

Žao nam je, ali tako je. Nekada smo je smatrali zdravom namirnicom, danas je ova alternativa žitaricama postala ono što jest: ogromna šećerna bomba. Neke sadrže više dodanih šećera od bilo koje druge "žitarice" koje nalazite na polici dućana - pa čak i onih čokoladnih ili s dodatkom meda, lješnjaka, itd.