5 zlatnih talijanskih pravila za savršenu tjesteninu

| Wine and dine |

Talijanska kuhinja je prepoznatljiva po tjestenini, a majstori kuhinje u ovoj zemlji su otkrili nekoliko pravila kako na pravi način skuhati, poslužiti i jesti tjesteninu.

U nastavku pročitajte 5 zlatnih talijanskih pravila za savršenu tjesteninu.

Uvijek pričekajte da voda proključa

Ako želite da tjestenina bude al dente, onda je važno da voda proključa i da je kuhate što kraće u njoj. Bitno je istaknuti da će proključala voda želatinizirati škrob koji se nalazi u tjestenini i tako je učiniti lakše probavljivom.

Nikada ne stavljajte ulje u vodu

Ulje se odvaja i pluta na vodi pa neće spriječiti da se tjestenina lijepi. Također, nakon što skuhanu tjesteninu ocijedite, ulje će se zalijepiti za nju i to će spriječiti zadržavanje umaka na njoj, a to nikako ne želite.
Ako želite biti sigurni da se tjestenina neće lijepiti, kuhajte je u velikoj količini vode. Na taj način će se škrob raspršiti po vodi i neće se ponašati kao ljepilo. Pravilo je da se u lonac stavi litar vode na svakih 100 grama tjestenine.

Sol dodajte tek kada voda proključa

Ako dodate sol hladnoj vodi, odgodit će vrijeme koje je potrebno da ona proključa. S druge strane, kada se sol ubaci u proključalu vodu, onda će povisiti temperaturu i bit će toplija najviše što je u tom trenutku moguće.

Ne smanjujte temperaturu

Držite visoku temperaturu na točki ključanja jer će se tjestenina tako brže skuhati i to je jedini način da postignete savršenu al dente tjesteninu. Ako smanjite temperaturu kuhanja, na kraju ćete dobiti kašastu tjesteninu.

Nikada ne lomite špagete

Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez razloga, već da bi se mogle dobro omotati oko vilice, obuhvatiti umak kako treba i samim time stvoriti savršen zalogaj.
Ako takvu tjesteninu lomite onda pravite grešku jer ih tako ne možete omotati oko vilice, ali ni jesti kako treba.