5 savjeta: Što treba znati o vinu?

| Wine and dine |

Vina
Vina

Što sve treba znati o vinu? Ne treba sve znati, ali neke osnovne stvari ako pijete vino trebalo bi znati. Neki od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za vino odgovorili su na najčešće postavljena pitanja:

Da li je važna temperatura vina i zašto?

Odgovara Anthony Giglio, autor Food&Winw magazine Wine Guide 2009

Da.  Crveno (crno) vino najbolje je kušati na 15 – 19C, a bijelo na 8 -14C.

Bijelo vino uvijek držite u hladnjaku, a izvadite ga 20 minuta prije posluživanja. Crveno vino držite na sobnoj temperaturi, a rashladite ga u posudi s ledom 10 minuta prije posluživanja.

Zašto je to tako? Bijelo vino gubi stvarni okus vina kad je prehladno, a ispijanje previše rashlađenog vina otupi nepce. Pretoplo crveno vino može imati pomalo gorak okus.

Kaže se da se bijelo vino pije uz ribu, a crveno vino uz meso. Je li to točno?

Odgovara Andre H. Mack, poznati sommelier iz NewYork-a.

Ne. Boja vina je manje važna od njegovih ukupnih karakteristika. Npr. Crveno vino poput Oregon pinot noira nije dovoljno jako da nadvlada okus lososa ili sabljarke, dok bijelo vino poput Kalifornijskog chardonnaya je dovoljno jako za svinjsko ili čak goveđe meso.

Zašto to onda kažu? Ovo pravilo je imalo smisla nekada, kada su sva crna vina bila jaka i teška, a bijela lagana i voćna, ali i vremena i vina su se promijenila.

Čepovi od pluta ili navojni čepovi?

Odgovara Co Dinn, direktor vinarstva Hogue Cellars Prosser iz Washiongtona

Navojni čepovi. Neki tradicionalni enolozi ismijavaju čepove na odvrtanje tzv. navojne čepove, ali činjenica je da vino ostaje čišće nego kad se zatvori s bilo kojim drugim čepom. U Novom Zelandu je u zadnjih pet godina je upotreba takvih čepova došla s 0 na 90%.

Zašto to postaje važno? Pluto ima svoje prirodne nedostatke, može biti propusan, ali i utjecati na okus vina.

Je li je dekantiranje vina zaista potrebno?

Odgovara Karen MacNeil, autor The Wine Bible

Da. Kisik čini istu stvar za vino kao i za vas tijekom brze vožnje: pomaže da se opustite. Ne vjerujete? Ulijte vino u dekanter ili bokal i pustite ga da stoji 15 minuta. Zatim ga usporedite s čašom vina iz tek otvorene boce. Razlika? Primijetiti ćete da vino koje je dobilo zrak ima puno intenzivniji i bolji okus. 

Zašto je to važno? Složenija vina, sve vrste crvenih vina imaju više koristi od disanja. Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah su tri vrste crvenih vina kod kojih ćete to jako osjetiti. Ostavljajući ih da dišu biti će puno pitkija.

Može li vino stajati otvoreno? Koliko dugo, a da ne izgubi na okusu?

Odgovara Larry Stone, master sommelier and general manager of Rubicon Estate, Napa Valley, CA.

Da. Zatvorite bocu s vinom i stavite je u hladnjak. Ona će sljedećih 24 sata biti pitka i neće izgubiti na okusu. Hladna temperatura će usporiti kemijske promijene koje razgrađuju vino. Da bi vino moglo stajati daljnjih 2 – 6 dana, vino prvo morate odzračiti ( system Presorvac) pa staviti u hladnjak.

Zašto je to važno? Oksidacija i rast bakterija koje vino pretvaraju u ocat napravit će da vino postane nepitko. Cabernet i Syrah mogu najdulje stajati, dok svjetlija crvena vina poput Pinota i većine bijelih vina imaju najbolji okus u prvih sat vremena nakon otvaranja.