5 namirnica koje spadaju u kategoriju superhrane

| Wine and dine |

Superhrana posljednjih je godina vrlo često spominjan pojam. Znanstvenici se slažu da su to namirnice koje imaju blagotvorne učinke na zdravlje i bogate su hranjivim tvarima, antioksidansima, mineralima, vitaminima, bjelančevinama, esencijalnim masnim kiselinama itd. Među superhranu stručnjaci uvrštavaju alge, trave, voće, povrće, žitarice, oraščiće, kokos, kakao, chia sjemenke i još niz namirnica. Takve namirnice pomažu kod mršavljenja, stresa, oporavka nakon operacija i teških bolesti, jačaju obrambeni mehanizam, čiste organizam od šetnih tvari, a neke od njih navodno smanjuju nastanak rizika od raka, sprječavaju dijabetes i imaju mnoge druge pozitivne učinke na organizam. Neke od trenutno najpopularnijih namirnica koje spadaju u kategoriju superhrane su:
1. Chia sjemenke koje dolaze još iz drevne civilizacije Maya. Bogate su masnim kiselinama, posebice omega 3, proteinima i vlaknima, a ne sadrže gluten. Moguće ih je konzumirati u raznim varijantama, sa žitaricama, u salatama, jogurtu ili kefiru, povrtnim sokovima ili u bilo kojem drugom jelu.
2. Maca prah već se tisućama godina koristi zbog svojih iznimno ljekovitih i hranjivih sastojaka. Prema legendi, Inke su ga davale svojim ratnicima kako bi povećale njihovu snagu i izdržljivost. Žene ga često koriste za smanjenje simptoma PMS-a i reguliranje hormona, bogata je vitaminima B1, B2, B3, željezom, kalijem, fosforom i magnezijem, izvor je magnezija i kalcija.

3. Goji bobice su prema mnogim izvorima jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu. Nazivaju ih sretne bobice ili crveni dijamanti. Nalaze se na prvom mjestu američke ljestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane. Goji bobice sadrže 19 aminokiselina, od kojih je 8 esencijalnih, 21 mineral u tragovima, više vitamina C od naranče, vitamin E i mnoge druge nutrijente. Idealna su namirnica za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja, ojačavaju imunološki sustav i poboljšavaju funkciju organizma u cijelosti, štite od bolesti srca i krvnih žila, daju snagu, energiju i još niz drugih dobrobiti za organizam.
4. Kurkuma je najpoznatiji indijski začin, koristi se od davnina i jedan je od najmoćnijih prirodnih lijekova. Do sada je potvrđen blagotvoran učinak kurkume u nizu bolesti i problema u organizmu. Prirodni je lijek protiv bolova, pročišćava jetru na prirodan način, sprječava i navodno zaustavlja razvoj Alzheimerove bolesti, sprječava rast metastaza kod raznih vrsta raka, regulira metabolizam i pomaže u mršavljenju.

5. Kakao u prahu od davnina se smatra dragocjenom namirnicom, prema legendama ovaj je prah bio rezerviran za ratnike i društvenu elitu. Kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje, bogat je antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Kakao je bogat željezom, magnezijem, fosforom, kalcijem, kalijem i cinkom.