5 namirnica koje će uvijek pripomoći vašoj dijeti

| Wine and dine |

Koliko ste samo puta slušali o tome što smijete, a što ne smijete jest tijekom dijete? Kruh, šećer, alkohol, mliječni proizvodi i još se stotine namirnica nalazi na tom popisu koji se na kraju svede na to da smijete piti vodu i jest kelj i posni sir. Naravno,  samo pola porcije.  Stoga smo se odlučili napraviti popis od 5 namirnica koje će pripomoći vašoj dijeti (za kakvu god se odlučili), činiti vas ljepšim i ono najbitnije – zdravijim.

Jabučni ocat
Jabučni ocat

Jabučni ocat

Gotovo da ne postoji članak u kojemu ne pišemo o jabučnom octu, no zaista to činimo s razlogom. On osim što razgrađuje škrob te tako smanjuje želudac i jednjak, ocat je odličan i za rješavanje problema nadutosti. Samo budite sigurni da konzumirate domaći jabučni ocat, a ako vam se ne sviđa okus probajte ga razrijediti s vodom.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje

Kokosovo ulje

Zbog jedinstvenog sastava masnih kiselina i velike količine „ubojica“ virusa i loših bakterija, kokosovo ulje spada pod superhranu. Dokazano smanjuje apetit, povećava izgaranje tjelesne masnoće, smanjuje rizik od bolesti srca te pomaže pri boljoj funkciji mozga. Koristite ga za kuhanje ili jednostavno popijte žlicu na dan.

Omega-3
Omega-3

Omega-3

Kokosovo ulje ima jedan nedostatak, a to je da ne sadrži omega-3 kiseline. Naša tijela traže esencijalne masne kiseline kako bi funkcioniralo, što je zapravo prilično čudno jer te kiseline ne postoje organski u našem tijelu. Stoga trebali biste jesti skuše, losose, pastrve i tune (ribe koje su pune omegom-3), orahe, masline, uljane repice i laneno ulje.

Žitarice
Žitarice

Žitarice

Ugljikohidrati nisu neprijatelji. Neprijatelji su rafinirane i prerađene verzije kao što su bijela riža i kruh. Cjelovite žitarice su ključne za dobru probavnu funkciju i prepune su hranjivih tvari poput proteina, vlakana i vitamina B. Uz to, žitarice će vas jako dugo držati sitima.

Tamna čokolada
Tamna čokolada

Tamna čokolada

Da, topla preporuka je da na dan pojedete red tamne čokolade (70% čistog kakaa) zbog čistog antioksidansa kojeg ona pruža. Istraživanja su pokazala kako tamna čokolada smanjuje rizik od zatajenja srca i moždanog udara te poboljšava funkciju vena i arterija. Sada imate legitiman znanstveni razlog da posegnete za (tamnom!) čokoladom kada imate potrebu za slatkim.