5 najljepših slastičarnica na svijetu

| Wine and dine |

Najljepše slastičarnice na svijetu

Jedna od najboljih stvari koje možete doživjeti na putovanju je lutanje bez dnevnog reda koje će vas dovesti do najlepših otkrića - tako možete otkriti staru knjižaru s riznicom prvih izdanja, vintage second hand dućan s 1950 Chanelom i 1970 Celineom ili neobičan kafić koji kao da se izgubio u vremenu. No klasične stare slastičarnice i trgovine sa slatkišima sve je teže i teže pronaći, stoga se moramo iz petnih žila potruditi u potrazi za pozlaćenim interijerom kojeg krasi ručno napravljene bombonjere i ostale slastice.

U potrazi nam je jako pomogao Vougeov popis koji donosi pet najljepših starih slastičarnica i trgovina sa slatkišima iz cijelog svijeta:

Pasticceria Marchesi Prada u Milanu

Pasticceria Marchesi Prada, Milano

O ovoj slastičarnici nedavno smo napisali članak - milanski kafić i slastičarnica u obiteljskom vlasništvu prvi je put otvorena 1824. godine, no potpuno je renovirana od strane modnog brenda Prada i ponovno otvorena u rujnu na novom položaju. Interijer uključuje moderan Pradin stil ukompniran s vintage stilom koji pridodaje atmosferi koja vlada u ovoj slavnoj slastičarnici. Na vitrinama se nalaze kiparske teglice šarenim bombonima, kolači i slastice te ručne izrađene čokolade koji dolaze u Prada ambalažama.

Caffe Conditorei Schober u Zürichu

Cafe Conditorei Schober, Zurich

Otvorena početkom 19. stoljeća, slastičarnicu sada krasi neo-barokni stil. Prekrasna stara blagajna krije modernu digitalnu verziju, ispred koje se prikazuju kolači i kolačići te savršeno umotane čokolade i bomboni. Također, u ovoj slastičarnici možete kušati najbolju švicarsku toplu čokoladu ili uživati u poznatim ​​makronima i kroasanima dok sjedite u plišanim stolicama od crvenog baršuna iz vremena  Luja XIV.

Confeitaria Nacional u Lisabonu

Confeitaria Nacional u Lisbonu

Smještena u središtu Lisabona, Confeitaria Nacional je još iz 19. stoljeća pravi dragulj među trgovinama sa slatkišima u Europi. Svojim stropom ukrašenim ogledalima i mramornim naglascima oduševljava sve posjetitelje, a u njoj možete kušati i tradicionalni portugalski božićni kolač, kao i tarts te kandirano voće.

Slastičarnica Stohrer u Parizu

Patisserie Stohrer, Paris

Nicolas Stohrer, slastičar Luja XV. na Versaillesu, otvorio je trgovinu slatkišima davne 1730. godine u pariškom drugom arondismanu. Upravo ta slastičarnica, jedna od najstarijih u gradu Parizu, još uvijek uveseljava nepca mnogih posjetitelja svojim izvornim receptima – uključujući umjetnički ukrašene čokolade, sladolede i éclairse. Zidovi trgovine ukrašeni su freskama Paula Baudrya, umjetnika koji je ukrasio operu Garnier.

Shane Confectionary u Philadelphiji

Shane Confectionary, Philadelphia

Shane je jedna od najstarijih trgovina slatkišima u Americi, a njegovi sadašnji vlasnici braća Ryan i Eric Berley su s poštovanjem zadržali tradicionalan način izrade slatkiša koji se čuvaju u  staklenkama. Sačuvali su čak i tradicionalnu odjeću u kojima su se prodavali ti slatkipi. Velik dio bombona stvara se u potkrovlju iznad trgovine, a izbor uključuje tradicionalne slatkiše poput tvrdih bombona, jawbreakersa i slanih karamela