3 deserta iz najpoznatije francuske slastičarnice

| Wine and dine |

Louis- Ernest Ladurée bio je pisac u gotovo svim literarnim formama, uključujuću pjesme, poeziju, romane i eseje, napisao je više od 20, 000 pisama i više od 2, 000 knjiga i pamfleta. Pekarnicu na Rue Royale u Parizu utemeljio je 1862. godine, a kada je spaljena  1871. godine, na istom mjestu utemeljena je slastičarnica, a Julesu Cheretu povjereno je uređenje interijera. U vrijeme kada su kavane bile rezervirane za muškarce, Jeanne Suchard, supruga vlasnika osmislila je salon u kojem su se okupljale Parižanke, a Pierre Desfontaines, nasljednik poznatog Laduréea oduševio ih je svojim kolačićima od dva ukusna, šarena biskvita punjena ganache kremom, danas poznat kao francuski macaron. Iako se najčešće Francuska smatra domovinom ove privlačne slastice, prava domovina macaronsa zapravo je Italija. Recept navodno potječe iz 16. stoljeća s dvora Catherine De Medici, koja je povodom svog vjenčanja s Henrikom II. u Francusku dovela svog slastičara, dok neke druge priče kažu kako su kolač krajem 18. stoljeća osmislile Margareta i Marija Elizabeta, Les Soeurs Macarons- Sestre Macarons koje su prodajom macarona tijekom Francuske revolucije plaćale stan i hranu. Količina sastojaka i sami sastojci nešto su varirali od slastičara do slastičara, ali recept se kroz sve te godina promijenio minimalno.

Instagram / @ maisonaduree

Za toliki uspjeh Laudereea bio je odgovoran Pierre Herme, u jednoj je godini od jedne male pekare koja se nalazila u osmom pariškom okrugu došao je do prepoznatljivog brenda.
1993. preuzela ih je Holder Grupa i koja posjeduje lanac pekara u Francuskoj pod imenom PAUL, a koja je nakon preuzimanja započela ekspanzijski pogon i postavljanje slastičarnica i čajana na Champs- Elyseesu i Le Printemps Haussmannu 1977. godine. Međunarodni razvoj Laduréea započeo je 2005. godine u Londonu. Danas ovu slavnu slastičarnicu možete pronaći u gradovima diljem svijeta u Australiji, Belgiji, Švicarskoj, Turskoj i mnogim drugima.
Danas vam donosimo njihova 3 najpoznatija deserta.


Saint Honore Rose
Desert izrađen od prhkog tijesta, lagane kreme ukrašen malinama i laticama ruža.


Tarte Citron
Poznati francuski kolač napravljen od biskvita napunjenog kremom od citrusa koji se topi u ustima.


Ispahan
Privlačnog izgleda macaron s okusom ruže i ukrašen svježim malinama.