20 godišnjica "Svijet u čaši"

| Wine and dine |

Festival vina, Esplanada 2012.
Festival vina, Esplanada 2012.

Naša prva hrvatska revija za etno-gastronomiju "Svijet u čaši", prva i najstarija hrvatska revija specijalizirana za vino, gastronomiju i turizam, proslavila je svoj 20. rođendan! Svaka čast! Mnogi časopisi su pokrenuti i isto tako ukinuti..., a "Svijet u čaši" ovaj mjesec izaći će 135. put. 

Trojka koja je pokrenula "Svijet u čaši", Mladen Horić, direktor zagrebačkog poduzeća MAM-VIN-a, ujedno i izdavač, Željko Suhadolnik, dugogodišnji novinar-urednik popularnog tjednika Vikend i autor knjige Svijet u čaši te tvorac ideje za pokretanje revije i njezin glavni urednik te Marko Čolić, dugogodišnji fotoreporter popularnog tjednika Studio, a ujedno i urednik fotografije, još uvijek su sretna trojka koja nam donosi iz broja u broj pregršt zanimljivosti i novina vezanih za vino i gastronomiju. Sami su inicijatori mnogobrojnih projekata i akcija koji unapređuju stil života kroz kulturu jela i pića kao nečega vrlo važnog i za hrvatsku turističku ponudu i za pojedince.

U proteklom razdoblju revija se trudila da hrvatske proizvođače i potrošače hrane, vina i drugih pića maksimalno usmjeri prema kakvoći te da promiče hrvatsku kuhinju i gastronomiju, skreće pažnju na domaće narodne običaje i podrobno u turističkom smislu predstavlja pojedine (vinorodne) krajeve Lijepe naše.

Jedna od njihovih najzanimljivijih akcija je Dobro mi došel, prijatelj! Često se kaže kako vino zbližava ljude, a "Svijet u čaši" tu je izreku potvrdio upravo s tom akcijomu sklopu koje su se međusobno posjećivali hrvatski i inozemni vinari.

"Svijet u čaši"  organizira i Atelje okusa i susret najboljih vinara i kuhara, renomiranih proizvođača hrane, ugostitelja, hotelijera, turističkih djelatnika. Glavni urednik Željko Suhadolnik sudjelovao je u osnivanju Hrvatskog sommelier kluba, recenziraju vina kroz Potrošački putokaz te Kuhar i Vinar godine, prezentiraju kvalitetne inozemne vinare u Hrvatskoj, inicirali su i Udrugu Plavac mali Zagreb radi promicanja naše autohtone crne vinske sorte, akciju Kuharevo vino i još niz evenata i projekata.

Kao što se vidi, u tih 20 godina "Svijet u čaši" doista nije spavao, a nadamo se da i neće barem još toliko, a i još više... Bravo dečki, nastavite tako i sretan vam 20. rođendan!

Festival vina, Esplanada 2012.
Festival vina, Esplanada 2012.