10 namirnica koje nutricionisti UVIJEK imaju u kuhinji

| Wine and dine |

10 namirnica koje nutricionisti UVIJEK imaju u kuhinji
10 namirnica koje nutricionisti UVIJEK imaju u kuhinji


 

 Zaviriti u nečiji hladnjak, za nas je prilično intimno iskustvo. Na kraju krajeva, ono što se nalazi iza tih vrata, može puno reći o osobi. (nećemo vas suditi ako imate samo ostatke od jučerašnje večere i primjerice bocu šampanjca.)

Imamo osjećaj da je sadržaj našeg hladnjaka drastično drugačiji od onog nekog nutricionista - koji sigurno sadrži samo najbolje i najzdravije namirnice. Ako vas zanima jeli to stvarno istina i koje to namirnice nutricionisti uvijek imaju u svojoj kuhinji, na pravom ste mjestu. Kako se čini, neke od njih već imamo, dok ostale dodajemo na listu stvari koje uvijek trebamo držati u kuhinji...

1. JAJA - Ako nemate uvijek desetak jaja u hladnjaku, sad je pravo vrijeme da steknete tu naviku. Proteini su ključni za izgradnju, održavanje i oporavak tjelesnog tkiva, uključujući kožu, unutarnje organe i mišiće. Proteini su također važni sastojci našeg imunološkog sistema i hormona. Mnogo namirnica sadrži proteine, no jaja su takozvani "kompletni proteini" - što znači da sadrže sve esencijalne amino kiseline potrebne tijelu.

2. KOKOSOVO ULJE 

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje

3. FERMENTIRANA HRANA - Ovo je jedna stvar koju nemamo u hladnjaku, a trebali bismo je dodati: fermentirana hrana. Namirnice poput jogurta i kefira ključne su u održavanju zdrave probave i samo četvrtina šalice dnevno može imati ogroman utjecaj na vaše zdravlje. 

Započnite dan - kefirom!
Započnite dan - kefirom!

4. KVINOJA - Ako volite žitarice, neka kvinoja uvijek bude u vašoj kuhinji. Bogata je proteinima i vlaknima, a možete ju pripremati na toliko različitih načina. Uz dodatak graha i povrća možete napraviti ukusnu salatu, koristiti je kao zamjenu za brašno pri pripremi muffina ili kao bazu za gluten-free pizzu.

Proljetna povrtna salata s kvinojom
Proljetna povrtna salata s kvinojom

5. DIVLJI LOSOS - Losos je namirnica najbogatija omega-3 masnim kiselinama i proteinima. Plus: puna je vitamina D i selena.

Losos
Losos

6. ZELENO LISNATO POVRĆE - Špinat i kelj must-have su svakog "zdravog" hladnjaka! Kelj je pun antioksidansa, vitamina A i C, vlakna i kalcija. Špinat je, s druge strane, pun luteina, omega-3 kiselina, kalija, kalcija, magnezija, željeza i vitamina B,C i E.

Kelj
Kelj

7. LIMUN - Tražite nešto što će vam pomoći u borbi protiv kilograma i zadržavanja vode? uvijek trebate imati vrećicu limuna pri ruci. Bogato vitaminom C, ovo citrusno voće pomoći će vašem tijelu pri rješavanju viška vode i izbalansirat će razinu natrija i kalija u vašim stanicama.  

Voda s limunom
Voda s limunom

8. SVJEŽI KRASTAVCI - Baš poput limuna, krastavci sadrže hidratizirajuće, njegujuće sastojke koji su dobri za vaše zdravlje i za vašu kožu. Enzimi koje krastavci sadrže bore se protiv oštećenih stanica kože, rješavaju vas mrtvih stanica te dodaju svježi sjaj.

9. GRILANA PUREĆA PRSA - Ako ste u žurbi i treba vam zdrav, zadovoljavajući obrok, pureća prsa su uvijek najbolji odabir. Odličan izvor čistih proteina i super obrok prije svakog treninga. 

10. BOROVNICE - Borovnice su kraljevstvo antioksidansa i odličan izvor vitamina A. Drugim riječima, vaša koža će obožavati borovnice.