3 savjeta da biljke prežive vaš godišnji odmor

| Interior |

Je li vam se ikada dogodilo da dođete s godišnjeg odmora i u kući zateknete svoju omiljenu biljku potpuno uvenulu?

Ako je vaš odgovor da, u nastavku vam donosimo 3 dragocjena savjeta kako zbrinuti vaše omiljene biljke dok vi uživate na godišnjem odmoru.

Zalijte ih
Noć prije nego što krenete na put, dobro zalijte sve vaše biljke. Dobro bi bilo da ih “istuširate”. To će goditi kako njihovim listovima, tako i zemlji u kojoj su posađene, jer ćete ih očistiti od prašine ili buba koje su se eventualno sakrile u lišću. Naravno, ovu tehniku nećete koristiti na kaktusima. Svaka biljka ipak zahtijeva različitu i posebnu njegu.

Promijenite im mjesto
Ako imate i volite biljke čija njega zahtijeva često okretanje i pomjeranje, prije puta ih prebacite na neko totalno novo mjesto. Grupirajte neke biljke zajedno u neki kutak u stanu gdje nisu izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Napravite generalno čišćenje
Provedite malo vremena sa svojim biljem. Provjerite sve biljke, uklonite uvenule listove ili cvijeće, obrišite prašinu i pregledajte da ne boluju od neke biljne bolesti. Provjerite lišće, stabljike i tlo kako biste bili sigurni da nema nikakvih bubica koje bi ih mogle ugroziti.
Ako primijetite bilo kakve zdravstvene probleme, bavite se njima prije nego što napustite svoj dom jer ćete u suprotnom zateći uvenule biljke.