Zanimljiv dizajn kuće u Opatiji

| Design |

Nest and Cave kuća u Opatiji

Uz jedan kat dramatično podignut iznad drugog Nest and Cave House dizajnirana je od strane Idis Turato Studija i prikazuje vrlo intrigantnu arhitekturu. Kuća gleda na more u Opatiji i dominira brdom u koje je ugrađena. S ukupnom površinom od 395 kvadratnih metara, projekt je podijeljen na dva nivoa. Kuća se sastoji od betonskog bunkera (u kojem je područje za spavanje) na kojem je smještena čelična konstrukcija koja se izdužuje u 17-metarsku konzolu.

Objekt tako dominira krajolikom, a krajolik tvori unutrašnjost objekta, neprekinuta izmjena okvira i uokvirenog. Njena stroga geometrija i skulpturalnost ispravno završavaju prostorne odnose s onoliko kontrole koliko je potrebno za nepredvidljivi događaj.

Uprkos tome što je izgrađena u okviru reduktivnog registra funkcija, sa samo dva strukturna elementa i sa očiglednom podjelom na prostor za spavanje i životni prostor, kuća pruža zaista čudesno iskustvo. Vlasnci su željeli ostati anonimni, a mi jedino možemo reći da im zavidimo na ovoj fantastičnoj kući.