Spa kiosci - budućnost wellnessa kakvoj smo se nadali

| Design |

Tijekom ugodnih ljetnih mjeseci u Chicagu, čak šezdeset do sedamdeset tisuća ljudi posjetiti obalu jezera na dnevnoj bazi. Taj se broj brzo smanjuje kako se vrijeme pogoršava, pretvarajući idilično mjesto u ništa više od pustog ledenog polja.

Urban Therme“ djelo je troje dizajnera Kyle Bigart, Andrewa Sommervillea i Alex Paulette s kojim se nadaju će zimski san pretvoriti u spa oazu. Nalik na drevne rimske spa arhetipove, ovaj spa kiosk omogućuje građanima da se sakupe i opustite se u potpuno operativnom wellness objektu na obali jezera neovisno o godišnjem dobu.

Nježan, obao oblik napravljen je da služi u više svrha (tople i hladne kupke, suha sauna) bez dodatne prilagodbe u jednoj jedinici. Njezin oblik ne ometa krajolik, no i samo premještanje jedinice je relativno lako. Ovaj spa kiosk pruža dinamičan prostor za osobni wellness bez obzira je li vani snijeg ili jarko sunce. Tijekom ljetnih mjeseci, spa centar je okrenut ka istoku – koristi se svjež povjetarac i pogled na jezero s natkrivene terase. No u vrijeme zimski mjeseci, spa kiosk se okreće za 180 stupnjeva kako bi se zaštitio od vjetra, a pogled bio usmjeren prema gradu.

Toplinska kupka može ostati uglavnom samostalna od gradskih resursa. Šuplji krov služi kao slijev za kišnicu koja se pohranjuje u nizu spremnika ugrađenih u stražnjem zidu. Solarni bojler održava dosljedne temperature gdje su potrebne. Voda se čisti kroz sustav elektromagnetske filtracije kojeg pokreće niz 24V baterija koje se pune putem fotonaponskih panela.