10 savjeta za uređenje dječje sobe

| Design |

Uređenje dječje sobe

Svi znamo kako su dječje sobe su višefunkcionalni prostori u kojima se djeci trebaju osigurati kvalitetni uvjeti za spavanje, odmor, učenje i igru. Kvaliteta prostora će ovisiti o prostornim parametrima, izboru namještaja te njegovoj dispoziciji. Evo savjeta kako to postići! 

Uređenje dječje sobe
Uređenje dječje sobe

Uključiti djecu u uređenje sobe. Kada se radi o odabiru boja, oblika tj. stila namještaja, likova koje žele uključiti u dekoraciju sobe, poslušajte želje mališana. Iako ponekad nećete shvatiti sve želje, u uređenje unesite barem dio njih, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama. Dječje sobe mogu biti uređene tematski, ovisno o sklonostima vašeg djeteta. Za mlade sportaše osigurajte interijer u sportskom stilu, ljubitelje crtića interijer s omiljenim likovima, koji se pojavljuju u obliku printa na namještaju ili tapetama, itd. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas navode vlastita djeca.

Uređenje dječje sobe
Uređenje dječje sobe

Odaberite boje zidova koje će oslikavati temperament djeteta. Plava, zelena i smeđa boja će smiriti prostor dok će ga crvena, ljubičasta, natančasta i žuta intenzivirati. Ukoliko se radi o živim bojama, koristite nježne tonove, kako prostor ne bi postao neugodan.

Uređenje dječje sobe
Uređenje dječje sobe

Osigurajte kvalitetnu zaštitu od sunca. Dječja soba mora imati mogućnost zamračivanja, što je najlakše postići rolo zavjesama. Uskladite ih sa bojama i motivima sobe, kako i bi u svakom trenutku soba bila skladna cjelina.

Uređenje dječje sobe
Uređenje dječje sobe

Potrudite se sobu opremiti fleksibilnim, mobilnim namještajem, koji se lako nadograđuje i dopunjuje potrebnim elementima. Potrebe djece se mjenjaju pa će ovakvi elementi, iako skuplji pojedinačno, u konačnici donijeti uštedu.

Uređenje dječje sobe
Uređenje dječje sobe

Odaberite kvalitetan krevet, podnicu i madrac. Kvaliteta spavanja utjecat će na bolju koncentraciju pri učenju i igri, a vrsta podnice i madraca na udobnost i pravilan položaj tijela. Prilikom kupovine istih, posavjetujte se sa stručnim osobama, koje će vas uputiti u bitne detalje i preporučiti najbolje za vaše dijete.

Uređenje dječje sobe
Uređenje dječje sobe

Vodite računa o odnosu izvora svjetlosti i radne zone. Svjetlost mora dolaziti s prednje ili lijeve strane za dešnjake, tj. desne za ljevake. Ukoliko je izvor svjetlosti sprijeda, potrebno je onemogućiti blještanje zaštitom od sunca. Za večernje sate osigurajte stolnu lampu, koju će dijete prema potrebi jednostavno pomicati i prilagođavati trenutnim potrebama. 

Uređenje dječje sobe
Uređenje dječje sobe

Pravilno pozicionirajte radni stol. Važno je obratiti pažnju na njegov odnos s ulaznim vratima. Idealan međuodnos je onaj u kome dijete sjedeći za stolom ima kontrolu ulaza u sobu bez zakretanja tijela. Iako ne biste željeli ometati dijete pri učenju, budite svjesni da će svaki ulazak omesti njegovu koncentraciju, a osobito kada su mu vrata smještena iza leđa. 

Uređenje dječje sobe
Uređenje dječje sobe

Osigurajte dovoljno ladica i polica za smještaj školskih knjiga i pribora. Nastojte ih ne smještati na suprotan kraj sobe, jer time dovodite dijete u situaciju da za svaku novu knjigu ili potreban pribor mora ustajati od stola. Podalje od radne zone smjestite garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente, koji nisu vezani uz učenje. 

Uređenje dječje sobe
Uređenje dječje sobe

Osigurajte dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom dijelu sobe za igru djeteta. Čak i u vrlo malim sobama, uz pravilan raspored moguće je stvoriti igraonicu. Po potrebi podignite krevet na kat, a ispod njega osigurajte slobodan prostor.  

Uređenje dječje sobe
Uređenje dječje sobe

Osigurajte dio sobe koji će mališani kreirati prema svojim trenutnim željama ili raspoloženjima. To je kutak s panoom ili pločom po kojima mogu pisati, šarati, računati ili vješati svoje likovne i literarne radove. Omogućite im izlaganje umjetničkih radova u svakom trenutku kada ih požele prezentirati svim ukućanima.