Savjeti za male spavaće sobe

| Design |

U spavaćim sobama bez obzira da li je riječ o većoj ili manjoj kvadraturi najvažnije je izabrati stil i namještaj koji će donijeti smirenost i dobar san. U spavaćim sobama obično dominira krevet, prema kojem se potom usklađuju ostali komadi namještaja – ormari, komode, ogledala i slično. Za prostore manje kvadrature izuzetno je važno paralelno osigurati dobar estetski dojam i maksimalnu iskoristivost prostora.

Male spavaće sobe izgledati će vrlo dobro ako su komletno uređene u istoj boji. Uz neizostavnu svijetlu neutralnu paletu za manje prostore (sve nijanse bijele boje) koju možete kombinirati sa sitnim detaljima tamne boje, dobar početak dana garantirati će i sve pastelne boje (nježna zelena ili plava koje pozivaju na smiren počinak i sugeriraju svježinu buđenja). Za manje prostore predlažemo da se tapetama s uzorkom presvuče samo jedan zid, kako se ne bi zagušio prostor.

Za prostore sa niskim stropovima predlažemo da razmotrite mogućnost ugradnje svijetlih vertikalnih platnenih zavjesa do donje ivice prozora ili balkonskih vrata. Ovakvu varijantu ipak preporučujemo samo za moderne prostore. Za klasično uređene prostore, zavjese mogu imati gotovo neprimjetan uzorak vertikalnih prugica čime će se također stvoriti dojam viših zidova.

Kada je nameštaj u pitanju, predlažemo ugradnju ormara izrađenih po mjeri, s kliznim vratima jer štede prostor – takav ormar neka ujedno bude i najviši namještaj u sobi. Prednost ovakvih ormara je to što se prilagođavaju svakom prostoru (što je posebno važno za tavanske prostore).

Krevet neka bude niži, ali ipak dovoljno visok da se ispod njega mogu po potrebi uskladištiti dekorativne kutije u koje ste stavili stvari koje nikako nisu stale u ormare ili komode. Ako nemate mjesta za noćne ormariće koristite zidne lampe za čitanje postavljene sa svake strane uzglavlja.

Krevet i ormar bi trebali biti u svjetlim nijansama. Za sav nameštaj i ostale predmete u prostoriji preporučujemo isključivo prirodne materijale.