Preminuo slavni Oscar Niemeyer

| Design |

Oscar Niemeyer

Svijet je u srijedu navečer, samo nekoliko dana prije svog 105. rođendana, u bolnici u Rio de Jaineru napustio legendarni brazilski arhitekt Oscar Niemeyer Soare Filho. Jedan od najvećih revolucionara suvremene arhitekture karijeru je započeo 30-ih godina prošlog stoljeća, a u dugogodišnjem i veoma plodonosnom radu iza sebe je ostavio više od 600 građevina širom svijeta.

U svakako najpoznatije ubraja se katedrala u Braziliji za koju je je 1988. dobio prestižnu nagradu za arhitekturu Pritzker, sjedište komunističke stranke u Parizu, kao i zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku koju je projektirao zajedno s Le Corbusierom.

Za glavnog arhitekta svog najambicioznijeg projekta – izgradnju novog glavnog grada Brazila, postavljen je 1956. godine. Upravo u futurističkim oblicima Brazilije vidljiva je njegova ''filozofija'' rada koja se bazirala na nekonvencionalnoj upotrebi betona.

''Krivudave linije svemira'' ostale su mu inspiracija sve do samog kraja, odnosno sve dok ga dobro zdravlje nije počelo napuštati 2010. godine. Posljednje dvije godine liječio se od upale pluća, a prije mjesec dana smješten je u bolnicu zbog zatajenja bubrega. U galeriji pogledajte neke od radova slavnog arhitekta.