Imamo sve detalje novog it mjesta u Zagrebu, prve zagrebačke cicchetterie - Cicchetti

| Wine and dine |

Cicchetti Zagreb

Popularan venecijanski koncept bara konačno i kod nas

Već dugo vijest o otvaranju nekog food mjesta nije toliko zaintrigirala medije i gradsku foodie ekipu kao vijest da Zagreb uskoro dobiva svoju prvu cicchetteriu naziva Cicchetti i to u atraktivnom prostoru nekadašnjeg Blok bara, u Tomašićevoj ulici što bloku Martićeva učvršćuje titulu najpopularnijeg/najurbanijeg zagrebačkog kvarta.

Cicchetti Zagreb

Cicchetti (za sve one koje muči izgovor, čita se či-ke-ti) po kojima je ovo novo mjesto dobilo ime, su mali zalogaji na kruhu koji se poslužuju u tradicionalnim venecijskim barovima/cicchetteriama koje se nazivaju bacari.  Bacari su njihove, u cijelom svijetu poznate „osterie“ koje poslužuju vino i jednostavnu hranu.  Cicchetti su slični, u drugim dijelovima Italije poznatima, crostinima, ili pak bruschettama, te po konceptu malih zalogaja i široko znanim španjolskim tapasima. Uglavnom se naručuju po komadu uz čašu vina.

Cicchetti Zagreb

Važnost cicchetta između ostalog leži u atmosferi, načinu i društvu u kojem se konzumira. Oni se jedu prstima, na pultu, s nogu, za visokim ili malim stolom u ležernoj atmosferi uz druženje i čašu odličnog vina ili dobar koktel. Mogu se jesti kao doručak, kao brunch, ručak ili najčešće i u Italiji najpopularnije - u after-work terminu i konceptu poznatijem kao Aperitivo. Kod cicchetta kvaliteta namirnica je najbitnija i na tome će inzistirati i Cicchetti Zagreb pa se sve izvorne talijanske namirnice nabavljaju u Italiji. No cicchetti su sve samo ne dosadni i mogućnosti i kombinacije su brojne.

Cicchetti Zagreb

Mi smo dobili ekskluzivan uvid u ponudu Cicchetta te privilegiju isprobati ihi fotografirati prije službenog otvaranja u utorak 15.studenog.

Cicchetti Zagreb

Iako se kriju pod bazičnim nazivima glavnih namirnica: Šunka, Pršut, Milanese salama, Mortadela, Pikantna salama, Inćun, Bakalar, Losos, Brie, Gorgonzola, Grana padano i Cherry rajčica, na meniju se u obliku malih sendviča nalaza preukusne i bogate kombinacije okusa. Tako su tu neke tradicionalne cicchetti kombinacije poput namaza od sira, cherry rajčica i oraha, zatim putra, gorgonzole, šipka i aceta balsamica, tu je i putar, šunka, caciocavallo silano sir i sušene rajčice, zatim pikantna talijanska salama na namazu od sira s maslinama i rukolom, pa tapenada od maslina, grana padano sir, pistacijo i svježi bosiljak, ali i neke složenije opcije poput - pršuta u kombinaciji s grana padano sirom na putru i namazu od češnjaka s marmeladom od patlidžana ili pak kombinacija mortadele, caciocavallo silano sira na pasti od peperoncina i marmelade od marelice, zatim brie sira na marmeladi od luka s kruškom i orasima, tu je i milanska salama na kiselom vrhnju uz peperoncine, masline i đem od brusnice, zatim imaju i riblje opcije poput lososa i rukole na pestu uz prah masline, namaza od bakalara s maslinama i klicama, i kombinacije slanih inćuna i svježeg krastavca na kremi od češnjaka i putru. Tu su naravno i veganska i gluten free opcija u jednom – pesto ili tapenada od maslina uz cherry rajčice i pistacijo na pirovom krekeru.

Cicchetti Zagreb
Cicchetti Zagreb

Cicchetti će ujutro do 11 posluživati doručak koji će uz vrhunsku kavu uključivati tradicionalne talijanske tramezzine sa šunkom i tunom, piadinu s šunkom, focaccia sendvič s black angusom te tost.

Cicchetti Zagreb
Cicchetti Zagreb

Na vinskoj karti su uglavnom talijanska vinama, a vinsku kartu potpisuje sommelier Goran Petrić koji nakon Noela radi u Restoranu Baltazar.

Cicchetti Zagreb
Cicchetti Zagreb

Obzirom da iza Cicchetta stoje provjereni ugostitelji drago nam je čuti da nas do kraja godine na njihovoj šarmantnoj i preugodnoj terasi čeka svašta nešto zanimljivo poput vikend gostovanja renomiranih chefova koji će potpisivati svoje cicchette, ali i adventskih događanja i druženja.

Cicchetti Zagreb
Cicchetti Zagreb

Cicchetti Zagreb tako će uz ovaj koncept Zagrebu donijeti toliko traženo i dugoočekivano mjesto za ležerna i ugodna druženja uz male zalogaje i vina u after-work terminu, ali i ukusne doručke i vrhunsku kavu

Cicchetti Zagreb