Kazahstanski penthouse koji stimulira vizualna osjetila i intelekt

| Design |

Moderan stan, Almaty, Kazakhstan

Berlinski dizajnerski studio COORDINATION nedavno je dovršio svoj zanimljivi projekt u Almatyju (Kazahstan) – moderan privatan penthouse na 30. katu najistaknutije zgrade u gradu, Esentai Toweru. Zamišljen je i realiziran tako da stimulira osjete i intelekt, a istovremeno bude mjesto za opuštanje. Ideja je bila stvoriti prostor za slobodno vrijeme, uglavnom namijenjeno za vikend pauze ili kraće borake, no svatko bi od nas mogao zamisliti život u njemu.

Moderan stan u Kazahstanu
Moderan stan u Kazahstanu

U početku zamišljen kao trosoban stan, prostor je pretvoren u luksuzan jednosobni stan koji na trenutke nalikuje na potkrovlje. Opseg projekta obuhvatio je kompletno prostorno planiranje, unutarnju arhitekturu i inženjering. To uključuje dizajn i izbor svih površina, svjetla, ugrađenog namještaja, kuhinjskih elemenata, dodata i umjetnina kojima ovaj stan obiluje. Svaki je vijak postavljen točno tamo gdje je zamišljen kako bi se stvorilo potpuno skladan doživljaj.

Moderan stan, Almaty, Kazakhstan
Moderan stan, Almaty, Kazakhstan

Tlocrt u obliku slova „L“ jasno je hijerarhijski postavljen tako da su društvene i privatne prostorije jasno odijeljene. Stan pruža pogled na grad i TianShan planine u rasponu od 270 °, a upravo je korištenjem krajolika stvorena povezana struktura tlocrta inspirirana i realizirana prirodnim metaforama. Određena područja penthousea naglašena su nagibom ili prebacianjem kako bi stvorili fizičku senzaciju kakvu rijetko viđamo u normalnim domovima. Iskustvo koje ovaj stan pruža potpno je nov osjećaj prostora.

Moderan stan u Kazahstanu
Moderan stan u Kazahstanu