Ovaj predivan spoj tradicije i suvremene arhitekture nalazi se na otoku Krku

| Design |

Na otoku Krku u mjestu Risika, završen je ljetnikovac koji spaja tradiciju i suvremenu arhitekturu te predstavlja otvoreni pogled na ruralni ambijent. Ljetnikovac su dizajnirali arhitekti Idis Turato i Marko Liović iz lokalnog ahitektonskog biroa Turato, a zanimljivo je to da je nova struktura prilagođena staroj strukturi, pronađenoj na ovoj lokaciji, koju lokalno stanovništvo nazivaju „gumno“. „Gumno“ je kružni plato okružen niskim kamenim zidom koji se nalazi unutar samog dvorišta po kome je ljetnikovac dobio i ime.

Izvorno, „gumno“ je prije samo četerdesetak godina bilo mjesto koje je služilo za vršidbu na način da se poslagalo žito po kružnom platou, a u sredini se uz drveni stup vezala životinja koja bi onda hodala po njemu. Ono je ujedno bilo i važno mjesto društvenog života zajednice oko kojeg su se okupljali stanovnici kako bi riješili sva važna pitanja mjesta te kako bi proslavili svetkovinu ili dobar ulov. Svakako možemo reći da ova kuća ima jednu zanimljivu hrvatsku tradicionalnu priču s kojom se može ponositi.

Pogled na bazen i gumno
Pogled na bazen i gumno

Što se tiče interijera, klijent je imao tri osnovne želje: prva je rustikalni podrum koji će služiti kao prostor za pohranu vina i ulja i druženje s gostima; druga je prostrani ostakljeni dnevni boravak kao centralno mjesto okupljanja obitelji; a treća je želja bila bazen neobičnog oblika kojeg su morali zbog pogleda na more podiči na prvu razinu kuće. Na vrhu kuće nalaze se četiri zasebne sobe s četiri odvojene terase koje će svakom članom obitelji pružiti miran prostor za razmišljanje, opuštanje i san.