Odličan boutique hostel u samom centru Zagreba!

| Design |

Hostel Shappy

Kolovoz u Zagrebu najveća je mora svih njegovih stanovnika. Buka radnika koji obnavljaju centar grada i vrućina gradskog asfalta ne odaju puno toga zanimljivog. Pokoji nesretnik koji nije imao priliku pobjeći na more gubi se u rijeci ljudi koji ni po čemu ne pripadaju tu. Njihova lica začuđena silnim radovima odaju nam da se radi o turistima koji u sve većem broju iz godine u godinu u ljetnim mjesecima provode svoje godišnje odmore u Zagrebu. Zagreb je postala vrlo popularna destinacija mnogim turistima koji svoj odmor ili proputovanje počinju upravo u Zagrebu. Zašto Zagreb? Zagreb je po svim pokazateljima na vrlo zanimljivom položaju, barem u tranzitnom smislu. Centralni položaj putnicima iz Europskih metropola koji svoje putovanje nastavljaju prema Hrvatskoj obali ili mnogima kojima je Zagreb jedna od mnogih stanica na njihovom proputovanju Europom, idealan je za razvoj turizma. Ovih dana Zagreb je proglašen jednim od 5 najzanimljivijih središta za mlade putnike u zadnje vrijeme poznatijima kao backpackerima. Upravo s njima počinje naša priča. Mnogo veći priljev mladih turista nego ranije rezultiralo je sveopćim eldoradom u ponudi smještaja jeftinije cijenovne kategorije. Svjetski trend već mnogo godina je upravo odsjedanje u hostelima. Stereotipi o hostelima kao mjestima koji za doduše nisku cijenu smještaja nude sobe s velikim brojem ležaja te prljavim i starim namještajem davna je prošlost. Trendovi se mijenjaju i opisi poput ovakvih sve su rijeđi. Upravo zato put nas je odveo u Varšavsku ulicu u Zagrebu. Mirna zagrebačka ulica do nedavno poznata po aktivistima za borbu za grad dobila je vrlo zanimljiv i drugačiji sadržaj. Dugačkim hodnikom na ulazu u haustor broj 8 dolazimo do oaze mira prepunog zelenila i mladih ljudi. Terasa je to novootovrenog hostel & bara Shappy. Na mjestu nekad poznatog Ham-Hama, poznatog  zagrebačkog okupljališta prije nekoliko mjeseci otvorio se hostel, primjerenije bi bilo reći boutique hostel. Pod arhitektonskom palicom mladog dua Barbare Šečković i Tee Lisak nastala je jedna sasvim drukčija priča.

Vratimo se koju godinu unazad. Na proputovanju južnom Amerikom najmlađi član obitelji Šepetavc (koji su usputno rečeno vlasnici prostora u kojem se nalazi hostel) došao je na ideju da u prostoru Ham Hama koji je tada već dugi niz godina funkcionirao kao restoran i bar napravi hostel. Birokracijom spriječen na realizaciju svoje ideje čekao je pune dvije godine. Danas s ponosom može reći da je od ideje nastao hvalevrijedan projekt. Hostel je koncipiran u 6 soba s ukupnim kapacitetom od 25 ležajeva. U prizemlju se nalazi veliki bar. Priča oko soba vrlo je zanimljiva i sasvim drugačija od drugih, naime svaka soba ima svoj naziv pa tako u hostelu Shappy možete spavati u romantic, green, stripey, cool, swag & happy sobi, no tu priča nikako ne staje. Romantic soba za goste hostela ima pripremljenu romantičnu rutu po glavnom gradu. Kako su nam objasnili dizajneri zaslužni za osmišljavanje cijelog vizualnog indentitea hostela, invaziju Shappy duhića vjerovatno ste već i osjetili. Duhići su ti koji svojim raznim oblicima čuvaju cijeli hostel i svakog gosta koji se nalazi u njemu. Također su vodiči za što ugodniji obilazak grada. Matija Gulič i Nikica Jurković dizajnerski je dvojac zaslužan za ovu nadasve zanimljivu ideju. Cilj je kažu bilo ponuditi gostima nešto novo, nešto s čim će lakše upoznati Zagreb na način na koji ga žive njegovi stanovnici ali i ponijeti sa sobom kao lijepu uspomenu.

Spavajući u hostelu ili zabavljajući se u baru gostu se nudi sve potrebno da Zagreb pamti kao lijepo i ugodno iskustvo. Lokacija u samom centru grada koja je ujedno oaza mira u istom,  zasigurno je kombinacija koju svi traže na odmoru ili proputovanju. Zato kada ste u prolazu navratite i postanite jedan od Shappy ljudi!