Nikako ne smijete propustiti zagrebački "Dan D" - međunarodni festival dizajna

| Design |

6. Međunarodni festival dizajna Dan D, koji će se od 3. do 5. srpnja održavati u kompleksu bivše Vojne bolnice u Vlaškoj 87 u Zagrebu, najavljuje bogati program događanja, izložbi, predavanja, diskusija, radionica te tuluma nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora.

Nakon Dizajna i grada 2013. godine, u kompleksu bivše tvornice Gredelj, koji se bavio ulogom dizajna i dizajnera u urbanom kontekstu, te Dizajna na rubu 2014. godine koji je propitivao granice poimanja profesije, ove godine u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87, otvorena je rasprava o Arhivu dizajna te se postavljaju pitanja: što smo naučili, kako čitamo i reintepretiramo vlastito dizajnersko nasljeđe, kako bilježimo njegove fragmente i kakvu im novu narativnu strukturu dajemo te što nam to govori o našoj vlastitoj poziciji danas?

Tematski dio festivala tako će predstaviti niz karakteristično autorskih projekata koji su posljednjih godina na različite načine istraživali povijest dizajna. Dio tih projekata već je predstavljen javnosti, dio će  se predstaviti u novom obliku, a dio će biti premijerno predstavljen upravo na Danu D. Projekti će biti predstavljeni u širokom rasponu medija – od izložbi, timelinea, preko publikacija, plakata, instalacija, mini-kolekcija predmeta, fotografija i video-intervjua do drugih oblika dokumentacije

Ivan Kunjašić - Internet of Things

D-izložba

D-izložba je platforma Dana D za predstavljanje natječajem izabranih najboljih mladih dizajnera iz regije bez obzira na to je li aktivno djeluju na sceni ili će na nju tek kročiti. Na natječaj su se mogli prijaviti svi autori koji stvaraju u sferi dizajna i srodnih kreativnih struka, s jedinim uvjetom da su mlađi od 35 godina.

Dosadašnja izdanja D-izložbe, koja od prvog Dana D čini izložbenu okosnicu festivala, pokazala su kako je upravo ovaj način predstavljanja javnosti siguran put za mlade autore da njihov rad dođe do što šire publike i pomogne im u njihovoj daljnjoj afirmaciji. Odličan primjer za to su svi dosadašnji pobjednici D-izložbe, primjerice dvojac This Town Needs Posters koji su nakon lanjske prve nagrade za svoj rad nanizali niz priznanja te angažmana na domaćoj i regionalnoj sceni, ili projekt Lisnati Odred koji je upravo na Danu D premijerno predstavljen, a kasnije je na tržištu i sceni doživio veliki uspjeh.

Radionica "Rešetke nisu prepreke"

Izlagači izabrani da sudjeluju na ovogodišnjoj izložbi su: Ana Armano Linta, Željko Beljan, Vlatka Blakšić & Katerina Duda, Andrej Đukić, Marija Gradečak, Lana Grahek, Rešetke nisu prepreke, Ena Jurov, Leila Kasumović, Ivan Kunjašić, Me and the Machine, Sara Pavleković Preis, Raad by Barbara Rad, Ana Radovanović, Imelda Ramović, Alma Šavar, Gala Marija Vrbanić, studenti Studija dizajna 3. godina te tim vk@frka2015.

D-izložba će se moći pogledati sva tri dana trajanja festivala, na 2. katu kompleksa u Vlaškoj, a u nedjelju 5. srpnja, na samom zatvaranju festivala, najbolji izlagači na D-izložbi po sudu međunarodnog žirija bit će nagrađeni.

Ana Armano Lintra - Ab ovo

D-market

D-market i ove godine u relaksiranoj atmosferi okuplja probrane domaće i regionalne dizajnerske brendove, nositelje malih, ali za podizanje ljestvice kvalitete, nezaobilaznih produkcija. D–Market je izvrsna platforma za promociju novih proizvoda, a dizajnerima i proizvođačima omogućuje direktnu komunikaciju s potencijalnim kupcima.

Na D-marketu 2015. sudjeluju pozvani autori te autori i autorski timovi i brandovi odabrani putem javnog poziva: Zoe Leggings, BrukaNotes, S-TA2, Naša posla, Minja Tarle, Vedrana Mastela, Yelena H., Iglaonica, Gloopy, CIRA, Sanja Šiljković, , Borovo, Nokoncept, Designers Speed Dating by Martina Miholić.