Marc Newson - najpopularniji industrijski dizajner

| Design |

Aquariva

Marc Newson jedan je od najcjenjenijih i najutjecajnijih dizajnera svoje generacije. Bavio se raznim disciplinama, kreirao namještaj, razne kućanske predmete, bicikle, automobile, privatne i komercijalne zrakoplove, jahte i skulpture za klijente diljem svijeta.

Iako je rođen u Sydneyju, Newson je veći dio djetinjstva proveo putujući Europom i Azijom. Počeo je eksperimentirati s dizajnom namještaja kao student, a nakon diplome dobio je stipendiju australskog Obrtničkog vijeća, uz čiju je pomoć ostvario i svoju prvu izložbu u kojoj je glavni primjerak bio popularni Lockheed Lounge – djelo koje i danas, dvadeset godina kasnije, oduševljava mnoge i koje je na aukcijama tri puta zaredom rušilo svjetske rekorde kao najskuplje djelo živućeg dizajnera.

Živio je i radio u Tokiju, Parizu i Londonu, gdje i danas živi, iako i dalje intenzivno putuje svijetom. Njegovi su klijenti neki od najvećih i najprestižnijih svjetskih brendova, od proizvođačkih i tehnoloških pa sve do prijevozničkih, modnih i proizvođača luksuznih dobara.

Uz dizajn kao osnovnu djelatnost Newson je bio uspješan i u drugim poslovima. Osnovao je i vodio mnoge tvrtke, uključujući i brend luksuznih satova, konzultantsku kuću za dizajn u svemirskoj industriji. Uz sve to bio je i na rukovodećim pozicijama u klijentskim tvrtkama, a trenutno je kreativni direktor Qantas Airwaysa.

Uvršten je među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu prema izboru Timea, proglašen je Kraljevskim Dizajnerom za Industriju u Ujedinjenom Kraljevstvu, počasnim doktorom Sveučilišta u Sydneyju, a nedavno ga je redom CBE (Commander of the Order of the British Empire) "počastila" i britanska kraljica Elizabeta II.

Njegovim radovima dive se posjetitelji najvećih svjetskih muzeja, nepresušan je izvor medijskog interesa te svojim radom drastično podiže vrijednost svojih klijenata. Uz sve to Marc Newson tema je mnogih knjiga i dokumentaraca, što dizajner poput njega i zaslužuje.