Krov zamijenjen bazenom izgleda fenomenalno!

| Design |

„Casa brutale“ je jednostavna izjava i najbolji prikaz sklada u suvremenoj arhitekturi

Konceptualno prebivalište kojeg je dizajnirao studio OPA (otvorena platforma za arhitekturu), dnevni je prostor s kameleonskim karakteristika na visokim liticama iznad Egejskog mora. Promatrati ga možemo kao studiju estetike, strukture, funkcije i inženjeringa te se toplo nadamo uskoroj gradnji.

Casa Brutale“ crpi ideje izravno od talijanskog arhitekta Adalberta Libera i njegovo remek djela „Casa Malaparte“, no umjesto da se nalazi iznad zemlje, „Casa Burtale“ uvučena je u klisuru.  Dom je izgrađen s jednostavnim materijalima kao što su drvo, staklo i sirovi beton, s fokusom na krajolik i more. Ništa se proteže iznad razine tla, a utjecaj je ograničen na jedno pročelje koje razdvaja okomitu liticu.

Najzanimljivi dio kuće svakako je krov kojeg čini kristalni bazen izrađen od armiranog stakla. Njegovo je dno ostakljeno, a funkcionira kao masivni svjetlarnik koji poplavljuje unutrašnjost s prirodnim svjetlom.  Staklo bazena pokriva cijeli dio kuće litice što poetički maksimizira izlaganje elemenata unutar doma.

Pedeset stepenica potrebno je proći kako biste ušli u kuću, a na samom dnu nalaze se visoka, rotirajuća vrata od starog drveta. Interno, ostatak kuće je ogoljen, otvoren i jednostavan. Betonski stol za jelo popraćen je odgovarajućim, konkretnim klupama s površinom za sjedenje od drveta, a iza sjedala, nalazi se impresivno ognjište.

Tanko, čelično stubište vodi iz kuhinje na polukat koji je posvećen glavnoj spavaćoj sobi. Kao i unutar cijele kuće, namještaj je jednostavan –okvir kreveta izrađen je od betona i drva, a zidovi su pretvoreni u ogledala kako bi se poboljšala igra svjetla i sjene. Na glavnom katu nalazi se još jedna  sobasoba, kao i mali hodnik koji vodi do spremišta i kupaonice.