Kako savršeno uravnotežiti ruralan i urban stil?

| Design |

House JA, Portugal

Možda vam ovakav stil baš i neće odgovarati ako posjedujete kuću unutar većeg grada u unutrašnjosti središnje Hrvatske, no za priobalni dio i njegovu unutrašnjost ruralno-urbani stil ne može biti prikladniji. Savršen primjer jedne takve kuće nalazi se u okolišu koji poprilično nalikuje ranije opisanom priobalju, točnije u sjevernom dijelu centralnog Portugala. Arhitektonsko i dizajnersko remek djelo naziva House JA, projekt je Filipea Pina i Marie Ines Coste koji su pronašli savršenu ravnotežu između ruralnog i urbanog stila života.

House JA, Portugal
House JA, Portugal

Kuća je okružena mnogim različitim vrstama građevina kao posljedica neformiranih naselja, česte karakteristike većine porugalskih gradskih četvrti. Postojeće kamene ruševine, trag tradicionalne kuće i konfiguracija tla bile su glavne postavke novog projekta. Prvi korak bio je odvojiti staru i novu gradnju, pa čak i ako su povezane iznutra. Kameni volumen predstavlja postojeću građevinu, a betonski novu dograđenu.

House JA, Portugal
House JA, Portugal

Drugi je korak bio uvođenje dnevnog svjetla u sredinu kuće, a to se postiglo grandioznim ulazom i srcem kuće – dvorištem i neobičnim stepenicama. Kuća je podijeljena na dva dijela: prizemlje u kojem se nalaze dnevni boravak, kuhinja i garaža te prvi kat na kojem se nalaze spavaće sobe i knjižnica. Kako bi se očuvao identitet stare kuće korišteni su samo građevinski materijali poput kamena, betona, čelika i hrastovine, a unutar kuće bijela i toplina drveta. Sve je nekako nastalo u simbiozi ruralnog i urbanog.

House JA, Portugal
House JA, Portugal