Hotel Procurator 7 - neodoljiv moderan sjaj starih Prokurativa

| Design |

Kaliterna arhitektura predstavlja svoj zadnji projekt - design Hotel Procurator 7, smješten u istočnom krilu trga Prokurativa, slavnom mediteranskom trgu građenom od sredine 19. stoljeća pa sve do dvadesetih godina 19. stoljeća.

Gradnju trga inicirao je slavni splitski gradonačelnik Antonio Bajamonti koji je od tada malenog Splita htio stvoriti moderan grad ili kako je rekao "città del avvenire". Trg je od tada imao sadržaje poput kazališta, kavana i čitaonica te legendarni Grand Hotel Bellevue u kojem su odsjedali mnogi slavni gosti.

Hotel Procurator 7

Želja vlasnika hotela je bila vratiti stari sjaj na Prokurative - sam hotel nalazi se u nekadašnjem građanskom stanu iz razdoblja belle epoquea, a cijeli interijer je inspiriran slavnom prošlošću Prokurativa. Najteže je bilo ogoliti prostor do samog kostura kako bi se izvuklo ono najbolje od arhitekture iz razdoblja gradnje za vrijeme Austro-Ugarske uprave Splitom.

Iz velike lounge sobe s recepcijom ulazi se u centralni impresivni hodnik koji nas vodi do 6 spavaćih jedinica, od kojih dvije gledaju na sami trg, a 4 na Marmontovu ulicu i Rivu. Stubištem se dalje ide prema još jednoj sobi, koja se nalazi u potkrovlju zgrade, te dalje prema krovnoj terasi sa spektakularnim pogledom na Split.

Hotel Procurator 7

Od sedam jedinica tri su suitea, a 4 sobe. Svaki prostor priča određenu priču o slavnom trgu, od Monumentalne fontane koje više nema, preko Francuskog upravitelja Dalmacije Maršala Marmonta do spomenika Luki Botiću koji je preseljen sa trga na Marjan.

Za samo uređenje korišteni su najbolji materijali, od cararra mramora, francuskih zidnih tapeta i njemačkih tekstila, do nizozemskog i talijanskog klasičnog namještaja, dok su ugradni namještaj izrađivali naši stolari po nacrtima studija Kaliterna arhitektura.

Hotel Procurator 7

Posebna pozornost se posvetila spašavanju starinske stolarije, koja je cijela obnovljena i restaurirana prema svojim secesijskim originalima.

Hotel je dobio ime po Procuratoru, jednoj od najprestižnijih funkcija u Venecijanskoj republici, po kojima su i Splitske Prokurative dobile ime, a broj 7 označava 7 verzija idejnih rješenja (ujedno i broj smještajnih jedninca).

Hotel Procurator 7