Hollywood čeka pobjednike natječaja Mladi.Kreativni.Chevrolet.

| Design |

1. mjesto - fotografija

Nakon vijećanja europskog žirija ovaj vikend u njemačkom gradu Kölnu, objavljen je popis pobjednika ovogodišnje, šeste sezone natječaja Mladi Kreativni Chevrolet! u kategorijama moda, fotografija, video i vizualne umjetnosti.

Autori najbolja tri rada u svakoj kategoriji osvojili su novčane nagrade u iznosu od 40 000 kuna, 32 000 kuna i 25 000 kuna te će im nagrade biti dodijeljene na posebnoj svečanoj večeri 19. listopada u Hollywoodu, Los Angeles.

Iz Chevroleta poručuju kako su ove godine zatražili od sudionika da dočaraju Chevroletov iskonski duh optimizma i mogućnosti koji pomaže ljudima kroz svakodnevicu i kako su zadovoljni što se slogan njihovog našeg osnivača Louisa Chevroleta "sve se može"  primjenjuje i danas što su pokazali brojni mladi studenti na ovom natječaju.

Dobra vijest za sve pobjednike je da će biti pozvani da sudjeluju u ekskluzivnom programu stažiranja kod poznatih umjetnika i stručnjaka iz svojeg područja djelovanja. Prošlogodišnji pobjednici stjecali su iskustvo, primjerice u londonskom dizajnerskom studiju It's Nice That, produkcijskoj kompaniji Endemol te na snimanju Chevrolet Camara.

Kao i svake godine, ovaj natječaj je privukao velik broj prijava, a ovogodišnja kreativna tema bila je svijet mogućnosti. Učenici i studenti iz 280 europskih škola primijenjenih umjetnosti Chevroletu su poslali više od 1.000 radova, što također predstavlja svojevrsni rekord. Novopridošli učenici iz Armenije i Španjolske ove su godine podigli broj država koje sudjeluju na 24.

Ovaj natječaj pokazuje kako je studentima sudjelovanje u natječajima i mogućnost suradnje sa renomiranim kompanijama poput Chevroleta te osvajanje nagrade od velikog značaja.

U finalu su sudjelovali i hrvatski predstavnici Maja Subotić i Ivan Orin Vrkaš (SD) – fotografija, Igor Ilić (ADU) video, Ivan Orin Vrkaš (SD) - vizualne umjestnosti te Matija Čop (TTF)- moda.

KATEGORIJA MODA

Zadatak: napraviti kreaciju za putovanje iz snova.

1. mjesto - moda
1. mjesto - moda
 1. Tatiana Turňová, Slovenská technická univerzita, Bratislava, Slovačka
 2. Ioana Davidoaia, Art and Design University, Cluj, Rumunjska
 3. Anett Galvolgyi, Anna Zsofia Kormos, Marton Zsolt Miovac, Sveučilište Moholy-Nagy za umjetnost i dizajn, Mađarska

"Kroj pobjedničke haljine jednostavno je genijalan. Postoji diskretna referenca na leptir-mašnu u uglatosti zatvarača i ovratnika. Kreacija je doista praktična za putovanja jer ima dva lica te je jednu stranu moguće nositi, primjerice, preko dana, a drugu navečer. Tatiana je dizajnirala i inovativan porub koji se danas može vidjeti samo na modnim pistama“, rekla je Samantha Jones, bivša direktorica globalnog dizajna u tvrtki Primark.

KATEGORIJA FOTOGRAFIJA

Zadatak: uhvatiti trenutak koji može promijeniti život.

1. mjesto - fotografija
1. mjesto - fotografija
 1. Bohuslav Konuš, Slovenská technická univerzita, Bratislava, Slovačka
 2. Ivana Ivanović, Marijana Grbović, Dijana Arandjelović, Fakultet primijenjenih umjetnosti, Beograd
 3. Christian Kalse, Willem de Kooning Academie Hogeschool, Rotterdam, Nizozemska

"Bijeli grafit pretvara običnu Chevroletovu limuzinu u automobil iz snova. Mijenja ružnu okolinu u nešto predivno i optimistično. Fotografija je sirova na lijep način“, sažela je dojmove Anette Keller, direktorica fotografije u Annabelle, švicarskom modnom i lifestyle magazinu.

KATEEGORIJA VIDEO

Zadatak: stvoriti videozapis koji će inspirirati ljude na aktivnost prije nego prilika nestane.

1 mjesto - video
 1. Jana Bauerová i Marie Čermáková, Universita J.E. Purkyně, Ústí nad Labem, Češka Republika
 2. Kenny Van Mierlo, University of Lincoln, Ujedinjeno Kraljevstvo
 3. Paulo Lima, Universidade da Beira Interior, Portugal

"Pobjednički je videozapis bio tehnički vrlo dobro izveden, uspio je spojiti više kuteva kamere. Kroz njega se priča zanimljiva priča o tome kako jednostavna poruka može promijeniti život", rekao je Andy Baker, suosnivač Mofilma, vodeće crowd-source platforme za videozapise na svijetu.

KATEGORIJA VIZUALNE UMJETNOSTI

Zadatak: razviti dizajn majice s kratkim rukavima i majice s kapuljačom koji će izražavati jedinstven stav i puno optimizma.

1. mjesto - vizualne umjetnosti
1. mjesto - vizualne umjetnosti
 1.  Bohuslav Konuš, FA STU Bratislava, Slovačka
 2. Stefan Knežević, Fakultet primijenjenih umjetnosti, Beograd, Srbija
 3. Stanil Stanchev, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Češka Republika

Komentirajući pobjednički dizajn, Ron Smrczek, kreativni direktor tvrtke Commonwealth, rekao je: „Radi se o kreativnom i atraktivnom dizajnu sa stavom. U središtu dizajna je logotip koji je integriran na jedan zaigran način, a čitav uradak izgleda kao da bi mogao biti korišten i kao tetovaža."

Čestitamo pobjednicima kao i svim studentima koji su sudjelovali te se nadamo da će neki naš hrvatski predstavnik ponovo zasjesti na tron ovog natječaja kao što je bio slučaj sa sestrama Špoljar u kategoriji moda.