Gradi se Manhattan na Seini?

| Design |

Najviša zgrada u EU, Manhattan na Seini

U sklopu vrlo važnog plana modernizacije, redizajna i izgradnje velike i luksuzne poslovne četvrti u Parizu, osmišljen je niz projekta koji uključuju izgradnju modernih nebodera. Jedan takav ambiciozan projekt koji je konačno krenuo u gradnju je i Hermitage Plaza. Osmislio ga je britanski arhitekt Norman Foster još 2009.godine, a obuhvaća dva nebodera  koji će biti visoki 326 metara i imati 93 katova. Iako je plan za izgradnju ove ogromne građevinu u zadnjih nekoliko godina naišao na nekoliko prepreka, čini se kako je konačno sve krenulo po zacrtanom planu i ovaj će neboder uskoro postati najviši neboder u Europskoj Uniji i biti viši čak i od Sharda u Londonu.

U ovom trenutku, neboder Shard koje i otvoren prije nekoliko mjeseci sa svojih 315 metara najviši je završeni neboder u EU, a tu će titulu nositi samo do dovršetka pariške Hermitage Plaze.

Procjenjuje se kako će izdgradnja Hermitage Plaze koju predvodi i financira ruski poduzetnik nekretninama Emin Iskenderov koštati čak 2,88 milijarde dolara. Iskenderov cilj je transformirati urbano-uredski krajolik La Defense u puno više od još jedne pariške kultne građevine. Glavna ideja ovog projekta je ponuditi poslovnjacima u Parizu okus Manhattana pomiješan s pariškim finesama i to uz Seinu. Projekt bi trebao biti dovršen do 2017. godine.

Hermitage Plaza, Pariz