Duje Kaliterna: Na svojim dosadašnjim projektima ne bi ništa promijenio

| Design |

O Duji Kaliterni, poznatom arhitektu i dizajneru interijera i predstavniku mlađe generacije arhitekata ne trebamo previše govoriti jer njegovi projekti govore dovoljno sami za sebe - Gil's u Dubrovniku, nekadašnji People's, The Room i Plaza bar u Zagrebu, Nautica bar i Pink Champagne na Hvaru, Imperium u Splitu, ali i mnogi strani projekti. Duje trenutno završava projekte Hotela Korčula, najstarijeg hotela na Korčuli koji ima zanimljivu povijest, apartmana Bon Repos, ali i drugih hotela i barova po Jadranu i upravo smo tim povodom i porazgovarali s njim. U nastavku pročitajte što Duje misli o svojim starim projektima, ali i krizi i recesiji, kako funkcionira sa željama klijenata te koji bi savjet čitateljima Wall.hr dao u vezi malih stanova. Duje danas ima i imendan i rođendan pa mu ih ovim putem i čestitamo.

Duje Kaliterna
 • Poznato je da ste radili neke projekte koji su sigurno imali velike budžete, možda se čak nekada za njih previše nije ni pitalo, ali situacija je nikad gora, a raditi se mora. Koliko je recesija utjecala na vaš rad? Na vaš pogled na dizajn, materijale s kojima radite, birate li možda neke jeftinije alternative nekim skupljim i kultnim komadima ili ne pristajte na kompromis kad je recimo kvalitetan komad namještaja ili neki građevinski materijal u pitanju?

Rekao bih da se polako izlazi iz recesije, jer se primjećuje porast investicija, a pogotovo je to vidljivo na svim objektima vezanim uz turizam. Ne slažem se da je situacija nikad gora, polako se situacija stabilizira. Iskreno, ja nisam nikad radio više nego zadnje dvije ili tri godine. Što se tiče odabira materijala i inventara, uvijek sam bio spreman na kompromise, ako su razumni.

Hotel Korčula, Korčula
 • Mislite li da je kriza povećala kreativnost i da je recesija iskristalizirala tržište arhitekata, kao uostalom i tržište svega drugoga?

Ne, kriza je dovela da sramotne situacije da biroi moraju odraditi 900 000 legalizacija jer drugo nisu imali za raditi, a da mladi moraju raditi za 1600 kuna. Sada je to sve iza nas, nadam se.

Apartmani Bon Repos, Korčula
 • Koji projekt smatrate vašom odskočnom daskom, koji je bio prvi projekt nakon kojeg se počelo pričati o vama? Je li vam bilo teško odmah nakon fakulteta biti bačen u žrvanj posla?

Prvi projekt je bio ''People's'', prvi zagrebački koncept restorana i lounge bara u jednom prostoru od 700m2, u koji su svi izlazili. Odmah nakon toga sam radio ''Gil's'' u Dubrovniku, u prostorima slavnog Labirinta, za gospodina Vekselberga, koji je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu pa je to naravno medijima bilo jako interesantno, a meni jako zabavno. Nije mi bilo teško biti ubačen u posao jer sam to sam i tražio, uživao sam da sa 26 godina mogu raditi takve projekte i da me uopće netko sluša. Nažalost, mladima se danas takve situacije teže pružaju.

Hotel R, Monte Carlo
 • Poznato je da arhitekti i dizajneri interijera imaju neki svoji stil kojeg se drže pa već prema fotografijama i projektima možemo zaključiti koji je od njih što radio, što smatrate da je vaš potpis, koji je stil kojeg njegujete, koje materijale najčešće koristite?

Pa, volim kombinirati stilove, pokušavam napraviti svaki prostor drugačijim. Smatram da ne može interijer hotela izgledati isto kao i interijer kuće ili interijer restorana i stana ili ureda. Uvijek pokušavam osmisliti drugu priču za različite prostore pa to bude ili hommage nekom vremenskom razdoblju i ličnostima ili samo neka igra sa raznim materijalima, bojama i teksturama.

Hotel St. Josephs
 • Koliko radite u inozemstvu, je li vas ulazak u EU potaknuo da proširite tržište rada ili ste se već prije otisnuli van granica Lijepe naše i kako je došlo do tih međunarodnih suradnji?

Pa već sam i prije radio, a i sada radim. Iako su neki naši projekti i prije bili objavljivani u stranim časopisima i knjigama, sada s novim medijima poput Facebooka, Instagrama ili raznih lifestyle portala ste dostupni svugdje i svi vide vaš rad pa se lakše i probiti na nova tržišta. Svakako je inspirativno kada možete raditi u gradovima poput Beča, Pariza ili Londona. Iako nema do Dalmacije. 

Imperium, Split
 • Jeste li danas kada gledate, iz neke nove zrelije faze, ponosni na svoje stare i prve projekte ili bi nešto promijenili na njima?

Ne bih ništa mijenjao. Sve treba gledati kroz kontekst vremena. Svi su bili vrhunski odrađeni u svom vremenu i dobili su dobre kritike.

Nautica bar, Hvar
 • Poznati ste po uređivanju hotela, klubova, diskoteka, kafića i barova, je li vam draže raditi na takvim prostorima ili na onim stambenima? Koliko različito pristupate tim projektima?

Da, puno mi je draže komercijalne ili javne prostore raditi od privatnih.  A pristup je svima jednak, samo kod stambenih ima puno više uplitanja investitora u projekt.

Pink Champagne, Hvar
 • Kada smo već kod stambenih prostora, tu se u velikoj mjeri morate prilagoditi vlasnicima, je li teško raditi kada se neke stvari nameću i inzistirate li na nekim svojim željama ili je klijent uvijek u pravu?

Da je klijent uvijek u pravu, onda bi trebao sve odraditi sam. Ali s tim ne smatram da sam i ja uvijek u pravu. Tek u 99% slučajeva :). Prilagođavam se u granicama normale.

Plaza bar, Zagreb
 • Imate li neki prostor koji ste napravili, a da vam je najdraži ili su vam svi na neki način kao vaša djeca pa ne možete odabrati najbolji. Sigurno imate neki projekt na kojem ste iz ovog ili onog razloga, uživali radeći.

Svi su mi projekti podjednako dragi, na svakom upoznam različite i interesantne ljudi, s kojima se ostvare i prava prijateljstva koja traju godinama. Moram priznati da sam imao sreće kod investitora pa su većina njih hedonisti kao i ja, koji vole ležerniji i kreativan pristup radu, putovanja, dobru hranu…

The Room, Zagreb
 • Na kojim projektima trenutno radite? 

Trenutačno imam jako puno projekata na raznim lokacijama pa tako spremamo otvaranje obnovljenog Hotela Korčula, jednog od naših najstarijih hotela, koji kontinuirano radi već 103 godine. Isto tako na Korčuli radim 92 apartmana naselja Bon Repos, koji će imati 4****.  U Splitu se sprema otvaranje prekrasnog heritage hotela na samim Prokurativama, na kojem smo zbilja pazili na svaki detalj. Spremamo i dva bara, jedan na Hvaru, a drugi u Dubrovniku, a sve to mora biti gotovo do ljetne sezone. Najgori sam za sebe, pokušavam si urediti ured, kuću i vikendicu, a ne stižem ništa.

Volo, Bol
 • Predsjednik ste Društva Splićana u Zagrebu, što vaša funkcija podrazumijeva?

Funkcija podrazumijeva promoviranje Splita u Zagrebu i povezivanje dva grada te organizaciju raznih izložbi, promocija knjiga, svečanih večeri, kazališnih predstava… Prošao sam sve funkcije od blagajnika, do predsjednika pa se nadam sada i daljnjoj političkoj karijeri. Imamo i dobar tim u upravi društva pa je organizacija uvijek zanimljiva.

Vila Sabioncello
 • Koji domaći, hrvatski projekt, zgrada, kuća, stan ili interijer, novi ili stari, a koji nije vaš bi izdvojili kao poseban i iz kojeg razloga?

Pa ima jako puno projekata koji mi se sviđaju, bilo starijih ili novijih, a i onih koji mi se uopće ne sviđaju. Ali sve je to jako subjektivno i nebitno.

Villa M
 • Za kraj, molim vas da date čitateljima Wall.hr portala neki savjet za uređenje malih stanova, što je neki najvažniji savjet koji bi im dali?

Porušite sve zidove, stavite staklene stjenke i svijetle boje na zidove i podove. Osjećati ćete se kao da imate 100m2.