Nebeski vrtovi zamijenit će staru zapuštenu autocestu u Seoulu

| Design |

Nebeski vrtovi u Seoulu

Nizozemski dizajnerski studio MVRDV i njegov projekt „Seoul Skygarden“ odabrani su kao najbolje rješenje za rekonstrukciju napuštene dionice autoceste, odnosno nadvožnjaka u glavnom gradu Koreje. Projekt je zamišljen kao stvaranje javnog parka s 254 različitih vrsta drveća, grmlja i cvijeća s kojim bi se stvio urbani arboretum u kojem može uživati cijeli grad.

Osim toga, novi bi pješački nadvožnjak skratio hod do prve željezničke postaje s 25 na 11 minuta, a na samome putu prolaznici bi mogli naučiti doista svašta o biljnom svijetu i mnogim vrstama.

Nebeski vrtovi u Seoulu
Nebeski vrtovi u Seoulu

Postojeća struktura sagrađena je 1970. godine kako bi povezala dio grada s lokalnom Namdaemun tržnicom, jednom od najvećih regionalnih i tradicionalnih točaka trgovine. Sljedeći intezivne sigurnosne preglede u 2006. godini, grad Seoul zaključio je kako je 17-metarska struktura nesigurna te da teška vozila ne smiju više prelaziti preko nje. 2009. godine uz pomoć stručnjaka i građana odlučeno je kako će se struktura od 9661 kvadratnog metra pretvoriti u pješačku zonu, a 2015. godine raspisan je natječaj na kojem je pobijedio dizajnerski studi MVRDV.

Nebeski vrtovi u Seoulu
Nebeski vrtovi u Seoulu