Biste li živjeli u ovoj urbanoj eko zgradi?

| Design |

"25 verde"

25 Verde“ je neobična i doista jedinstvena zgrada u Torinu u Italiji koju je dizajnirao arhitekt Luciano Pia. Nosive su joj konstrukcije napravljene od čelika, a izgledom podsjećaju na debla koja nose čak 63 stambene jedinice prekrivene crvenim arišom. Koncept projekta je bio stvoriti prostor koji će izbrisati granicu između interijera i eksterijera uz pomoć prirodnih materijala.

"25 verde"
"25 verde"

Spajanje interijera i eksterijera postignuto je pomoću zelenih zidova, posađenih biljaka u posudama i vrtovima. Tako je posve neprimjetno spajanje prostora provedeno kroz cijelu zgradu. Svi stanovi u zgradni potpuno su različiti – opremljenu su s nepravilnim terasama koje se omotavaju oko stabla te potkrovljem koje ima svoj vlastiti zeleni krov. 50 stabala posađeno je samo u centralnom vrtu kako bi poboljšalo ekološki postavku i smanjilo buku.

"25 verde"
"25 verde"

U konačnici, cilj projekta bio je stvoriti energetski učinkovitu zgradu pomoću geotermalne energije za hlađenje i grijanje, kišnice koja se skuplja i zalijeva sve biljke oko i u zgradi te za prirodnu ventilaciju. S godinama biljni će se svijet širiti i stvoriti svoju mikroklimu koja će stanarima dati osjećaj da žive u kućici na stablu.

"25 verde"
"25 verde"