10 kultnih kauč stilova koje morate znati

| Design |

U našoj potrazi za inspiracijom, pronašli smo 10 kauč stilova od kojih svaki skriva posebnu povijest u svojim vizualnim značajkama. Bilo da ste amater ili početnik u polju dizajna interijera ili se pak jednostavno zanimate za različite sofe na raspolaganju, ovaj će vam članak ponuditi priliku da naučite više i odaberete pravi kauč za vas. Ovi stilovi prkose testu vremena i još uvijek ih možemo pronaći u mnogim modernim (i manje modernim) domovima čak i danas.

U nastavku saznajte 10 različitih kultnih kauč stilova koji će vam pomoći da odaberete onaj koji će savršeno odgovarati vama i okruženju u kojem će se nalaziti.

1. Chesterfield kauč

Datira iz 18. stoljeća, Chesterfield kauč ima zanimljivu priču iza sebe. Četvrti grof Earl of Chesterfield prvi ga je naručio te je posebno tražio da ključni element namještaja omogućuje čovjeku sjediti uspravno, ali udobno iz razloga da mu se odijelo ne bi boralo.

Chesterfield kauč postao je simbol plemenitog sofisticiranog stila i nije izgubio svoj šarm kroz godine. Ovaj stil je definiran uporabom kože, malim ručkama i bez stražnjih jastuka kao što možemo vidjeti na gornjoj fotografiji.

2. Cabriole Kauč

Neki kažu da ništa ne simbolizira 18. stoljeće više od namještaja s cabriole nogama. U blagom S obliku, ovaj tip nogu povezujemo s razobljem vladavine kralja Luja XV. 

Cabriole kauč stil karakterizira izloženi drveni okvir (često isklesan) i nešto nižim ručkama od naslona. Ostale značajke uključuju stalne linije i ponekad bez jastuka u naslonu.

3. Camelback kauč

Camelback kauč stil pripisuje se londonskom stolaru i dizajneru namještaja Thomaus Chippendaleu koji je snažno utjecao na engleski dekor krajem 18. stoljeća. Pravi Camelback kauč ima lučna leđa koja se uzdižu na višu točku u sredini te malo na krajevima.

Ostale značajke uključuju valjkaste ili kvadratne ručke, presvlake, izložene noge i obično nemaju jastuke na naslonu.

4. Lawson kauč

Četvrti kauč stil na našem popisu pripisuje se Thomasu W. Lawsonu, američkom biznismenu i autoru koji je naručio ovaj model za dodatnu udobnost. Prvi ovakav kauč u povijesti imao je naslon pun jastuka, no i ostatak kauča bio je prepunjen jastucima

Danas, možete prepoznati Lawson kauč zbog tri leđna jastuka i ručke postavljene niže od leđa (blago valjkaste ili kvadratne). Možete pronaći kauč od tekstila i kože s raznim ugrađenim materijalima, uključujući metal i drvo.

5. Tuxedo kauč

Tuxedo kauč ime je dobilo po gradu Tuxedo Parku u New Yorku i smatra se jednim od dizajnerskih početaka modernizma 1920-ih godina. Stil je definiran ručkama u visii naslona (obično viši od ostalih kauča dizajna spomenutih u ovom postu), nadahnjujuće glamura i elegancije.

Jastuci su neobavezni, ali dodaju na udobnosti, pogotovo kauču s velikim ručkama.

6. Engleski kauč

7. Knole kauč

8. Bridgewater kauč

9. Moderan kauč iz sredine prošlog stoljeća

10. Sekcijska Sofa