Zašto menstruacija uzrokuje noće more?

| Lifestyle |

Mnoge žene za vrijeme menstruacije imaju problema sa spavanjem i noćnim morama. Postoji znanstveno objašnjen razlog zašto je to tako.

Imate noćne more za vrijeme ili netom prije menstruacije? Mislite da je sve samo mašta? Ne, nije. Prema raznim istraživanjima, menstruacija utječe na naše snove.

Poznato je da je san podijeljen u nekoliko faza. Jedna od njih je takozvana REM faza (engleski: Rapid Eye Movement). Tijekom ove faze, naš krvni tlak raste i naše oči se mahnito kreću pod zatvorenim kapcima. Mozak je u tom trenutku najaktivniji i tada sanjamo.

Za vrijeme mjesečnice žene se češće bude iz REM faze. Ako spavate osam sati, u REM fazi bit ćete otprilike dva sata. Ako se u toj fazi probudite, imat ćete najbolje sjećanje na snove. Tijekom menstruacije žene su kraće vremena u REM fazi zbog razine progesterona koja je povišena. Iako žene manje sanjanu tijekom mjesečnice, bolje se sjećaju svih snova, jer se češće bude uslijed hormonalnih promjena.

Mnoge žene prijavljuju svojim ginekolozima ponavljajuće snove tijekom menstruacije, najčešće one u kojima se nešto lomi ili se slomilo. Ti snovi povezani su s tjelesnim promjenama koje se događaju, odnosno činjenici da se tijelo rješava 'nepotrebnog materijala' kojeg izlučuje.