Vinskim cestama Australije

| Travel |

Sve hedoniste i ljubitelje dobre kapljice, razveselit će vijest da je Australija zemlja s ukupno 63 imenovane vinske regije razasute diljem zemlje, Australija se uspjela nametnuti kao glavni svjetski proizvođač vina. Trenutno je četvrta zemlja po izvozu vina u svijetu, a ispred nje su samo mediteranske zemlje poput Italije, Španjolske i Francuske koje imaju višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina. S vrlo različitim krajolicima i klimom između pojedinih regija, australski vinari imaju mogućnost proizvoditi sve od Shiraza do crnog pinota. Ako se nađete u Australiji, osim u uobičajenim turističkim sadržajima i lijepim plažama, svoje putovanje možete obogatiti tako da uskočite u auto i uputite se na putovanje australskim vinskim regijama koje će vas oduševiti svojim rustikalnim selima i šarmantnim farmama. Najznačajnije od tih regija mi vam ovdje predstavljamo:

Mornington, Victoria
Mornington, Victoria

Poluotok Mornington, Victoria, 
Samo nekoliko minuta vožnje od Melbournea nalazi se ova prekrasna regija s velikim brojem brežuljaka i maslinika. Po svojem izgledu nevjerojatno nalikuje na američku Napa dolinu, a slikovito selo sadrži čak više od 200 vinograda idealnih za istraživanje i uživanje. 

Dolina Barossa
Dolina Barossa

Dolina Barosaa, Južna Australija
Dolina Barossa je možda australska najpoznatija vinska regija. Prvi su je europski doseljenici naselili još davne 1842. godine i do danas je uspjela zadržati europski štih koji se osjeća na svakom koraku. Kada posjetite vinograde u toj dolini, imati ćete osjećaj kao da se nalazite u Italiji. U više od 150 vinarija možete uživati u vrhunskim vinima i prefinom hranom koja se poslužuje u bistroima i u kojem je naglasak stavljen na domaću i organski uzgojenu hranu. 

Margaret River, Australija
Margaret River, Australija

Margaret River, Zapadna Australija
U samom srcu jugozapadne Australije, ova regija je jedna od top australskih turističkih atrakcija. Ne samo da njezine zlatne pješčane plaže i netaknuta obala ostavljaju bez daha nego ćete u njoj pronaći i domaće proizvođače čokolade pa je ova regija raj za hedoniste i ljubitelje specijaliteta. 

Dolina Swan
Dolina Swan

Swan Valley, Zapadna Australija
Smještena uz obale rijeke  Swan, sjeverno od Pertha, ovdje su vinski butici smješteni u prekrasni okoliš koji će svakoga tko posjeti ovaj dio Australije zasigurno oduševiti. 

Cygnet, Tasmanija
Cygnet, Tasmanija

Cygnet, Tasmanija
Ako ste u potrazi za nešto uzbudljivijim odmorom, egzotična je Tasmanija pravo mjesto za vas. Vrlo plodno tlo i povoljnoj klimi, Tasmanija je vrlo pogodna regija za proizvodnju vina. Najpoznatiji restorani i najbolje vinarije se nalaze u Cygnetu, ali i u Hobartu i Launcestonu.