Venecijanski šareni otočić

| Travel |

Nema sumnje kako je Venecija predivan grad, ali potpuni doživljaj možete doživjeti samo ako istražite i okolna područja, a ne samo glavne trgove. U svoj itinerar svakako ubacite posjet najšarenijem otoku, Burano. Na otok možete trajektom koji vozi svakih pola sata, a sama vožnja do otoka traje 40-ak minuta. Čim siđete sa trajekta boje kuća su ono što je nemoguće ne primjetiti.

Jedna priča kaže da je lokalni ribič obojao kuće u razne boje kako bi svatko mogao prepoznati svoju, a druga da su se bojale kako bi ribiči sa pučine vidjeli svoj dom. U današnje vrijeme potrebno vam je odobrenje od mjesne zajednice i poglavarstva da obojite svoju kuću. Burano je maleni otok i samo je par kanala koji protječu kroz njega i to maksimalne širine 10 do 12 metara. Ono što je interesantno je činjenica da je baš svaka kuća obojana. Kao da je to neka obveza. Ali to je ono što čini ovo mjesto posebnim, vrlo veselim i razigranim. Ako zalutate u one najskrivenije male uličice možete doživjeti pravi dašak talijanskog ugođaja dok osluškujete događanja iz najbliže kućice. Tipične kuće su kvadratnog oblika sa dva do tri kata. U prizemlju imaju kuhinju, blagovaonicu i kupaonicu, a na katovima su spavaće sobe.

Svakako posjetite muzej čipke i gradsku vjećnicu koja je napravljena od istarskog kamena. Kako je otok malen budite sigurni da ćete par puta sresti ljude s kojima ste se vozili na trajektu. Svi spremni sa svojim fotoaparatima lutaju uličicama sa osmjehom na licu. Na otoku možete provesti sate i sate,a ono što je sigurno je da ćete se vratiti sa lijepim doživljajem i hrpom predivnih fotografija.