Prvi kinetički steampunk pub na svijetu izgleda fantastično

| Travel |

Prvi kinetički steampunk pub otvara se u Rumunjskoj

Steampunk je podžanr znanstvene fantastike s elementima alternativne povijesti i cyberpunka. Radnja se događa u prošlosti, često u početcima industrijske revolucije, gdje postoje neke tehnologije ili izumi koji su u stvarnosti otkriveni odnosno izumljeni kasnije. Prvim steampunkom smatra se novela Diferencijalni stroj Williama Gibsona i Brucea Sterlinga u kojoj lord Byron i Charles Babbage uspijevaju napraviti funkcionalno mehaničko digitalno računalo. Inspiracija za steampunk sigurno je došla od djela ZF pisaca 19. stoljeća, poput Julesa Vernea, Marka Twaina, H. G. Wellsa ili Mary Shelley.

Enigma Café, koji se nalazi u Rumunjskoj u gradu Cluj-Napoca, kreirao je povijest s kinetičkim skulpturama, što je izazvalo dosta pozitivnih reakcija nakon prvog pojavljivanja na Facebook stranici koja pripada kreatorskoj tvrtki The 6th Sense Interiors zaslužnoj za kompletan dizajn. Autori cijelog koncepta dizajna, Alexandar Tohotan i Zoltan Zelenyak, već su poznati po stvaranju zanimljivih barova kao što su The Submarine i Joben Bistro, no ovoga puta napadju opet, s još originalnijim umjetničkim komadima koji kreiraju jedinstveni pub na svijetu.

Divovski sat koji se pokreće daje dojam kao da se nalazite u njemu, mnogo fino dizajniranih steampunk detalja, rotirajući zupčanici, metalno cvijeće koje se grana gore prema stropu, ptice koje se kreću, pa čak i robot, temeljne su atrakcije ovog rumunjskog puba koji će vas definitivno odvesti ili uvesti u svijet znanstvene fantastike. Naporni i vrijedni radovi su trajali gotovo dvije godine, no zahvaljujući njima, pub nudi neusporedivo iskustvo dok ispijate šalicu kave. 

Dakle, što vi kažete? Hoćete li otputovati u Rumunjsku te posjetiti potpuno novi Enigma caffe u Cluj-Napocau u ulici Iuliu Maniu 12? Pogledajte video i nagovorite se...