Najimpresivniji park koji ste ikada vidjeli

| Travel |

Superkilen park, Kopenhagen

Skandinavski minimalizam poznat je diljem svijeta. Stoga ne čudi što su se dosjetili ovog kreativnog projekta u vidu parka. “Superkilen” se proteže na nevjerojatnom kilometru koji prolazi kroz Nørrebro četvrt, etnički najrazličitiji kvart u Kopenhagenu. Kvart u kojem živi preko 60 etničkih manjina bio je pravi izazov na natječaju koje je inicirao sam grad i Realdania fondacija kako bi stvorili urbani prostor sa snažnim identitetom na lokalnoj i globalnoj razini.

Superkilen je zajednički projekt BIG arhitektonskog studija, Topotek1 tvrtke za pejzažnu arhitekturu te umjetnički kolektiv Superflex. Sastoji se od tri dijela u tri različite boje od kojih svaki nudi drugačiju atmosferu i predstavlja kulture zastupljene u tom kvartu. Osim u dizajnerskom smislu, taj izuzetno bitan segment raznolikosti očituje se u uključivanju stanovnika u dizajniranje parka, održavanju sastanaka u njemu i postavljanju kutija s prijedlozima u koje mogu ubacivati svoje urbanističke ideje.

Blokovi crvene, narančaste i magenta boje dominiraju prvim dijelom, crna drugim, a zelena trećom površinom. Prvi dio predstavlja park i sportski dio, centralni dio diči se markoanskom fontanom u sredini dok je na trećoj, zelenoj površini kolekcija od 100 objekata, predstavnika svih 60 kultura. Parkom prolazi i staza za bicikle, a uz nju su posađena drveća javora, japanska stabla trešanja, palme iz Kine te Libanona. Sve pohvale ovom etnički prihvatljivom projektu!