Mislite li da su ovo razlozi zbog kojih bi odmah trebalo posjetiti Hrvatsku?

| Travel |

Hrvatska je zemlja koja obiluje prirodnim ljepotama te koje god mjesto posjetili ili odabrali za svoj odmor, uvijek ćete u blizini moći pronaći neki nacionalni park, park prirode ili bilo koju drugu prirodnu ljepotu koja će vas jednostavno zadiviti. Uparvo zbog toga, jedan poznati portal posvecen putovanjima izdvojio  je jedanaest razloga zbog kojih svatko tko ima priliku mora posjetiti Hrvatsku! U nastavku vam donosimo neke od čimbenika po kojima je Hrvatska tako posebna.

  • More tirkizne boje

Morska voda ima različite tonove modre boje, ovisno o podlozi. Općenito se Jadransko more uz hrvatsku obalu ističe izrazitom prozirnošću i intenzivnom bojom, što sa slikovitom obalom pridonosi jedinstvenom krajoliku.Povijest

  • Hrana

Osim standardne europske kuhinje, Hrvatska nudi svoja najpopularnija domaća jela i specijalitete: od hladnih jela tu su glasoviti dalmatinski ili istarski pršut, paški ili lički sir, ovčji sir, slavonski kulen, znamenite samoborske ili zagorske češnjovke, svježi sir s vrhnjem… Glavna jela nude se ovisno o podneblju u kojem se nalazite. U Dalmaciji, Primorju, na otocima ili u Istri glavna su jela od ribe i «plodova mora», a od mesa, pašticada ili kuhana janjetina.

  • Kultura

Dolaskom Hrvata na prostore ostataka današnje domovine, cjelokupna književnost odnosno umjetnost i znanost rađa se u Crkvi. U vjerskom i kulturnom razvoju hrvatskog naroda, veliku ulogu su odigrali benediktinci-redovnici poznatog benediktinskog središta Montecassino (između Rima i Napulja) s Apeninskog poluotoka. Oni su došli u Hrvatsku na poziv kneza Trpimira, koji im je dao izgraditi samostan u Rižinicama kod Solina. Svećenici su kao i svugdje širom Europe, odgojili i školovali sve poznatije umjetnike i znanstvenike, ali su isto tako i sami bili veliki umjetnici i znanstvenici koji su stvorili veliki broj raznih umjetničkih i znanstvenih djela.

  • Klima

Prema Köppenovoj klasifikaciji gotovo cijela Hrvatska ima umjereno tople kišne klime (C), a samo najviši planinski krajevi snježno-šumsku klimu (D). Samo dalmatinsko priobalje i otoci imaju sredozemnu klimu (Cs), dok su u ostalim dijelovima Hrvatske zastupljeni različiti tipovi umjereno toplih i vlažnih klima (Cf) koje se međusobno razlikuju prema stupnju topline ljetnih mjeseci (vruća, topla ili svježa ljeta) i godišnjem režimu padalina.

  • Priroda

Jadranska obala doseže duboko u nizine gdje se mogu naći izoliranih dijelova krška. Krški fenomeni i forme razvili su se većinom na vapnenecu. Hrvatski krš karakterizira i pojava oblika u stijenama lapora i pješčenjaka, odnosno fliša kojii je rijedak čak i u globalnim razmjerima. Rijeke u kršu su bogate slapovima i poznate po sedrenom fenomenu što je dovelo do formiranja karakterističnih geomorfoloških oblika. Prodorom vode u podzemlje nastale su spilje, ponori, jame -uključujući i podzemne rijeke i jezera.

Brojne su prijetnje krškim rijekama i podzemnim vodama, a najveća je direktno ispuštanje otpadnih voda u rijeke bez prethodne obrade. Nadalje, brojne špilje i jame se koriste kao odlagališta otpada, a neke špilje su otvorene posjetiteljima bez prijašnje provedene biospeleološke studije. Intenzivna poljoprivreda na ovom izrazito poroznom području uzrokuje zagađenje podzemnih voda pesticidima.

  • Jedrenje

Vjerojatno se moze napisati knjiga o svim detaljima na koje treba pripaziti prilikom pripremanja charter odmora. U ovom dijelu web stranice pokusali smo sabrati sve korisne informacije do kojih smo dosli dugogodisnjim radom i iskustvom u charteru, a kojima Vam zelimo obratiti pozornost na sitnice koje se jako lako previde prilikom pripremanja odmora ali se u odredenim situacijama pokazu kao kljucne.

  • Cijene

Cijene u Hrvatskoj su i više nego razume tvrde posjetitelji ovog portala.

  • Nudizam

Nove pohvale stižu Hrvatskoj, a ovoga puta u središtu interesa stranih medija su nudističke plaže. Možda takav publicitet dovede više nudista u Hrvatsku.

  • Svijetionici

Svjetionici na hrvatskim otocima i rtovima mjesta su za poseban, drugačiji odmor. Izaberite svjetionik u blizini turističkih središta ili pak neki od svjetionika na pučini koji predstavljaju pravi "minijaturni raj" izdvojen iz užurbanosti i buke svakodnevice. Pronađite svoj svjetionik i uživajte.

  • Zalasci sunca

Jednostavno stanite i gledajte..