Jezera usred Sahare

| Travel |

Jezera Ounianga sastoje se od čak 18 jezera smještenih u samom srcu pustinje Sahara, u iznimno sušnom području sjevernog Čada gdje prosječna godišnja količina oborina nije više od 2 mm. Iako se u prvi mah čini kao čudo neviđeno, radi se o vrlo jednostavnom prirodnom „čudu“.

Naime, ova jezera ovise o podzemnoj opskrbi 'fosilnih' voda koje postoje na ovom području od davnina kada je klima u Sahari bila mnogo vlažnija nego je danas. Nekada, između 14.800 i 5.500 godina prije našeg vremena na ovom području nalazilo se jedno ogromno jezero, najvjerojatnije dugo na desetke kilometara. Kako se klima mijenjala i postajala sve suša jezero se smanjivalo, a velike pješčane dine stvorile su nekoliko manjih bazena, što danas vidimo kao 18 jezera koji su sve što je ostalo od velikog jezera.

Jezera Ounianga u Čadu

S obzirom na to da se jezera nalaze u plitkim bazenima, malo je čudno što zbog velike temperature i vjetrova ne ispare. Glavni razlog tome je drevna voda koja se nalazi ispod bazena gdje nalaze stijene bogate vodom koje su dovoljno velike da jezerca, unatoč visokoj stopi isparavanja, opskrbljuju  s vodom.

Bitno je spomenuti da je ovaj jedinstveni hidrološki sustav jedini na svijetu koji uspijeva održati najveća poznata trajna slatkovodna jezera koja se nalaze u takvom sušnom pustinjskom okruženju.

Inače, jezera su razvojena u dvije grupice koje su odvojene oko 40 kilometara i njihov je sastav vrlo različit, neka od njih su preslana za ikakav oblik života, dok su druga svježa i pružaju dom mnogim biljkama i životinjama. Najveće i najvažnije jezero je jezero Teli koje ima površinu od  4.4km² te najveću dubinu od 10 m. .

Iako su ova jezera jedinstvena i iako je ovo jedan od najveličanstvenijih prizora koje možete vidjeti u životu, godišnje ovo mjesto posjeti samo 500 turista. Naime, jezera Ounianga nalaze se vrlo duboko u pustinji Sahara na mjestu do kojeg je turistima gotovo nemoguće doći tako da je ovaj prekrasni, udaljeni kutak Čada ostao netaknut.