Emanuel - mediteranski splitski dizajn hostel

| Travel |

Dizajn hostel Emanuel, Split

Danas vam predstavljamo jedno zaista zgodno novo mjesto u Splitu, zanimljivo uređen hostel Emanuel koji se smjestio u u Tolstojevoj ulici. Dio je stambene zgrade iz prve polovice 20. stoljeća. Vlasnici hostela, Mila i Toni Radan adaptirali su potpuno derutan stan i uz pomoć splitske dizajnerice Lane Vitas Gruić pretvorili su ga u hostel s 15 kreveta. Vlasnik hostela, Toni, inače se bavi adaptacijama sličnih objekata, a projekt uređenja interijera i vizualnog identiteta hostela predao je dizajnerici Lani (studio Atom Design).

Dizajn hostel Emanuel, Split
Dizajn hostel Emanuel, Split

Želja investitora i projektanata bila je stvoriti ugodan, funkcionalan i suvremeni prostor koji posjeduje duh splitske ulice. Dizajn je nastao spojem značenja imena hostela, identiteta mediteranskog podneblja i tendencije kreiranja dizajn hostela. Kombinacijom jasnih, suvremenih linija formi kreveta sa stolicama i detaljima iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća postignut je eklektičan stil.

Svojim prostornim konceptom ovaj hostel, osim kao mjesto za odmor, osvježenje i spavanje, cilja biti i prostor za druženje, svojevrsni dnevni boravak. Cilj je bio da prostor nema isključivo tranzicijski karakter tipičan za hostele, već da je ugodan i prozračan prostor koji nije samo “spavaonica”.

Dizajn hostel Emanuel, Split
Dizajn hostel Emanuel, Split

Budući da se na Mediteranu oduvijek živi vani, na ulici te da postoji snažna kultura kafića, tu istu ulicu i eksterijer autori su prenijeli na zidove hostela kroz fotografije splitskih motiva. Da bi izbjegli banalno i uobičajeno, motivi foto-tapeta nisu razvikane splitske vizure već karakteristični i netipični detalji.

Dizajn hostel Emanuel, Split
Dizajn hostel Emanuel, Split

Autori kroz niz ostalih detalja u hostelu nastoje spojiti vanjski i unutarnji život, uvlačeći u interijer objekte “s ulice”, takvim pristupom nastojeći postići ležernost i skromnost, koje ne nastaju slučajno, nego kao rezultat promišljenog rada i iskustva. Novi splitski hostel tako postaje mjesto s pričom i obiteljski projekt koji prvenstveno nastaje na entuzijazmu i posebnom duhu njegovih vlasnika i svih koji su u tom procesu sudjelovali.