Boutique hotel "La Grisa"

| Travel |

Mali hoteli uvijek su drukčiji, oni po definiciji pružaju luksuz jer pružaju prisnost, u prednosti su pred divovima koji liče na industriju, čak i kad su najljepši – naprosto zato što su mali. Kad su pritom još i sasvim nepatvoreni, autentični, smješteni u srce hrvatske Toskane, Istre, te kad se o njihovoj vrhunskoj ponudi brine jedna od najboljih hrvatskih sommelierki Karin Rupena-Perdec, greške ne može biti. La Grisa se nalazi u samom centru Bala, mjestašca nedaleko Rovinja, gradiću koji je „sav od kamena“ sedam kilometara udaljen od mora. Ovdje je krajem četvrtog mjeseca ove godine otvoren mali obiteljski hotel-restoran „La Grisa“.  Ime je dobio po lokalnom nazivu za kamen, a projekt je autorsko djelo nastalo iz ljubavi vlasnika, Crnogorca Lutva Murića koji se ovamo doselio prije dvadesetak godina. Ideja o hotelu rodila se je prije nekog vremena kad mu se pružila prilika kupiti jednu staru i zapuštenu kuću u centru Bala. Strpljivo je tražio vlasnike ostalih napuštenih kuća u nizu, da bi nakon 5 dugih godina i marljivog rada na dokumentaciji i ideji, konačno skupio 8 katastarskih čestica i stvorio ovaj krasan mali hotel s 20 soba i dva apartmana te pripadajućim vrhunskim restoranom. Ovdje svaka soba predstavlja kuću, a hodnici hotela zapravo glume - ulice. Sve su sobe prostrane i elegantno namještene u kombinaciji modernog i tradicionalnog stila, s detaljima poput umjetničkih slika lokalnog umjetnika koji inventivno kolažira nađene predmete u Balama. Ti objets trouvee začin su svake sobe i čine ih jedinstvenim.

Restoran se nalazi na mjestu gdje je nekad bila jedna od najstarijih ali i najboljih oštarija u okolici, oštarija „Alla Pace“ (kod obitelji Pace) - što u prijevodu znači „u miru“, a ovdje se  nude tradicionalna jela s modernim štihom i „twistom“… od ribe do mesa i nezaobilaznog istarskog boškarina. Jela s puno ljubavi i mašte kreira kuhar Nikola Vuković, a iskusna Karin Rupena Perdec, je složila vinsku karte od 50-tak etiketa istarskih, kontinentalnih i dalmatinskih vina. U planu je i veća i bogatija, autorska enoteka koja će se smjestiti ispod šterne (bunara) stare više od 150 godina, a tu će se osim vina moći kupiti i maslinova ulja iz okolice.