8 jezivih napuštenih gradova koji fasciniraju

| Travel |

8 jezivih napuštenih gradova koji fasciniraju

Pogled na velike napuštene gradove istovremeno budi dozu straha i znatiželje. Neki od njih su imali slavnu, a neki tamnu i problematičnu prošlost, no spaja ih jedno - njihova jezivost je predivna i vrlo fotogenična. Danas su ovi gradovi velika turistička središta jer ljude tjeraju na razmišljanje. Ono što je ostalo od nekadašnjeg bogatog života danas možemo rekreirati u našim mislima i stvarati priče o tome kakav je život tamo bio prije.

Donosimo vam priču o fascinantnim gradovima "duhova" koje svakako razgledajte ako ćete imati priliku.

1) Sanzhi Pod - Ovaj grad nalazi se u Taiwanu. S izgradnjom je počelo 1978. godine, a zamišljen je kao grad ispunjen vikendicama u kojima će ostajati američki vojni zaposlenici. Grad izgleda kao da je ispao iz SF priče jer je ispunjen okruglastim, šarenim zgradama koje podsjećaju na UFO. Nakon nekoliko fatalnih automobilskih i inih nesreća tijekom izgradnje, ali i velikog gubitka novca, odustalo se od izgradnje i grad u izgradnji je jednostavno napušten.

2) Bodie - Ovaj kalifornijski gradić je pravi primjer jednog od originalnih gradova duhova. Nekoć je bio vrlo naseljen i bogat grad radi "zlatne groznice", no čim je zlato presušilo, grad je jednostavno iseljen. On je još 1915. nazivan gradom duhova, a 1962. je postao povijesni park.

3) Kowloon Walled City - Ovaj grad će vas sasvim razoružati svojim izgledom. Nalazi se u Kini, a razliku od dosadašnjih, vrlo je gusto bio naseljen, problematičan i siromašan. Nekoć je bio vojna utvrda, a kasnije je postao grad koji je na samo 2600 kvadratnih metara imao čak 33000 stanovnika. Bio je poznat po prostituciji i drogi, a unutar njegovih zidina vrtjelo se ponekad i preko 1500 kila droge.

8 jezivih napuštenih gradova koji fasciniraju
Jedan od prizora iz tragičnog Pripyata

4) Pripyat - Ukrajinski gradić s najtragičnijom sudbinom od navedenih je svakako Pripyat koji je nakon Černobilske katastrofe bio praktički preko noći sasvim iseljen. Grad je tijekom godina bio potkradan, no i dalje u njemu možemo vidjeti rasute knjige oko školskih klupa, ostatke zabavnog parka i slično. Djeluje zaista jezivo već preko fotografija, pa ne možemo ni zamisliti koliko je jeziv uživo.

5) Otok Hashima - Poznat i kao "Battleship Island" radi svog specifičnog oblika jedan je od najnevjerojatnijih gradova duhova na svijetu. Udaljen je 9 milja od Nagasakija, a bio je u vlasništvu Mitsubishija. Grad je prije bio bogat radi rudarstva, no kada su Japanci počeli koristiti čišća goriva, grad je naglo iseljen. On je bio dio poznatih filmova, ali je i čest model fotografima koji ga se jednostavno ne mogu zasititi. Više nije sigurno pregledavati njegove zgrade jer su se opako počele urušavati, no utješna činjenica je ta da su ga Googleovi ljudi cijelog prešli i snimili pa ga možete gledati na Google Street Viewu - fora!

6) Varosha - Nekoć luksuzno turističko središte, a danas grad duhova; Varosha je prije bio jedno od omiljenih destinacija Brigite Bardot i Elizabeth Taylor koja je propala radi političkog problema. Naime, Turska je ušla u Varoshu 1974. i dan danas je sasvim nerazriješenoj čija je Varosha - od Turske ili Cipra. Varosha je toliko naglo iseljena da se dan danas u hotelima može naći stara odjeća obješena u ormaru ili pak stari, nekoć luksuzni, automobili u dućanu.

7) Pyramiden - Za Pyramiden nismo prije nikada čuli, a on je bio ruski gradić u Norveškoj. Živio je na rudi, a kada je istrošena 1998., gradić je iseljen. Dan danas ga krasi statusa Lenjina, a u zgrade je zabranjeno ulaziti bez prethodne dozvole. Za one koji su fascinirani ovim gradom, mogu odsjesti u nekom od obližnjih hotela koji su tamo niknuli samo radi interesa turista za Pyramiden.

8) Kolmanskop - Ovaj Namibijski grad je nekoć bio bogat dijamantima, a današnji jedini gost mu je pijesak; Upravo ta kombinacija starih kuća i namještaja s morem pijeska izgleda frapantno lijepo. Izgrađen je bio u maniri tipičnog njemačkog grada, a danas su ostaci tog grada vrlo životopisno razbacani po pustinji oko grada. Napušten je 1954., a dan danas oduševljava fotografe diljem svijeta.

8 jezivih napuštenih gradova koji fasciniraju
Sanzhi kao da je ispao iz SF filma