Peta kampanja za promociju poduzetništva i obrta u šumarskom i drvnom sektoru

| Tech |


Jučer je u velikoj dvorani upravne zgrade UŠP Karlovac održana peta po redu kampanja „Promocija poduzetništva, cjeloživotnog učenja te novih mogućnosti za šumarski i drvni sektor“. Ista kampanja je prvi put održana u Novoj Gradiški 22. siječnja. Nakon Nove Gradiške gradovi domaćini su bili Jastrebarsko 02. veljače, te Pazin i Delnice 4. i 5. veljače. Kampanja će se još održati u Krapini, Sisku, Koprivnici, Bjelovaru, Gospiću, Virovitici, Vinkovcima, Varaždinu i Čakovcu. 

U kampanji su održana 3 predavanja, koja su se bavila sljedećim temama: „Važnost cjeloživotnog učenja za šumarski i drvno-prerađivački sektor“ koje je održala tajnica HKIŠDT-a Silvija Zec, dipl. inž. šum.; „Nove prilike šumarskog i drvno-prerađivačkog sektora kroz potpore EU fondova“ koje je održala voditeljica projekta Karolina Horvatinčić, dipl. inž. iz IRMO-a; te „Mogućnosti rasta i razvoja poduzetništva šumarskog i drvno-prerađivačkog sektora“ koje je održala Iva Ištok, mag. ing. tech. lign.

Program je obogaćen uvođenjem radionice (Pazin,Delnice) na način da su sudionici, podijeljeni po grupama, imali zadatak osmisliti projekt za kojeg bi tražili potporu iz EU fondova. Radionica se pokazala kao pun pogodak jer su nazočni bili vrlo aktivni. Cilj radionice je upoznavanje s „kosturom“ projektne ideje, odnosno polazišta za nastanak projekta.

Projekt „Promocija poduzetništva i obrta u šumarskom i drvnom sektoru“ provodi Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) u partnerstvu s Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije (HKIŠDT). 

Cilj ovog projekta je razvoj pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju i poticanje poduzetničke kulture u šumarskom i drvnom sektoru. Ciljne skupine projekta su licencirani izvođači radova u šumarstvu, drvoprerađivači, privatni šumo-posjednici, žene poduzetnice, učenici šumarskih i drvodjeljskih škola te nezaposleni šumarski i drvni inženjeri.

Osim kampanje, projekt obuhvaća i natjecanje srednjih škola „Najbolji poslovni plan učenika šumarskih i drvodjeljskih škola“ te se bavi pitanjem položaja žena u šumarskom i drvnom sektoru, o čemu će se održati posebna promocija i okrugli stol „Poduzetnice u šumarskom i drvnom sektoru“.

Projekt vrijednosti 295.220,84 kn financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda., započeo je 20. srpnja 2015. potpisivanjem ugovora IRMO-a s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i traje godinu dana.