Najplaćeniji sportaši na svijetu su…

| Tech |

Najbolje plaćeni sportaši na svijetu

Iako se općenito nogometaši smatraju najbogatijim i najplaćenijim sportašima na svijetu, prvi nogometaš nalazi se tek na 8. mjestu Forbesove liste sportaša koji najbolje zarađuju. Kao i svake godine, magazin Forbes izbacuje osim liste općenito najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svijetu i liste prema kategorijama pa tako novi broj Forbesa koji će se na kioscima naći kroz par dana donosi listu najplaćenijih sportaša na svijetu.

Tiger Woodds, najplaćeniji sportaš na svijetu igra golf
Tiger Woodds

Na prvom mjestu je nakon jedne godine pauze, ponovo slavni zavodnik i golfer Tiger Woods. Iako su nakon njegove prometne nesreće 2009. njegovi prihodi počeli padati zbog otkazivanja sponzorskih ugovora i iako je zbog toga izgubio čak 50 milijuna dolara godišnjeg prihoda, nakon 6 pobjeda u zadnjih godinu dana Woods je ponovo zauzeo prvo mjesto na ljestvici sportaša koji najviše zarađuju. Woods je imao čast biti na čelu ove liste od 2001. pa sve do 2012. godine kada ga je zamijenio boksač Floyd Mayweather. Procjenjuje se kako je od nagrada u zadnjih godinu dana zaradio 78.1 milijuna dolara od čeka je 13.1. milijun zaradio od nagrada, dok Forbes procjenjuje da je ostatak zaradio sponzorskim ugovorima. Inače, Woods ukupno u karijeri ima 78 pobjeda i samo ga četiri pobjede dijele od svjetskog rekorda koji drži Sam Snead.

Roger Federer, drugi najbolje plaćen sportaš na sivjetu
Roger Federer

Na drugom je mjestu kralj bijelog sporta, Roger Federer sa zaradom od 71.5 milijuna dolara od kojih je samo 6.5 milijuna od tenisa odnosno od nagrada dok je čak 65 milijuna dolara zaradio od reklamiranja svojih sponzora – satova, čokolada, britvica za brijanje i još puno toga.

Kobe Bryant, jedan od najplaćenijih sportaša na svijetu
Kobe Bryant

Slijedeća dva mjesta rezervirana su za košarku i za Kobe Bryanta i LeBron Jamesa. Kobe, zvijezda LA Lakersa je od svoje godišnje plaće zaradio 27.9 milijuna dolara, a od dodatnih ugovora 34 milijuna dolara, dok je Lebron James, zvijezda NBA kluba Miami Heat od plaća zaradio skoro 18 milijuna dolara, a ugovora s Nikeom, Samsungom i dionica nogometnog kluba Liverpool čiji je vlasnik, zaradio još 42 milijuna dolara.

David Beckham jedan od najbolje plaćenih sportaša i najplaćeniji nogometaš na svijetu
David Beckham

Na petom mjestu nalazi se NFL igrač Drew Brees, koji brani boje New Orleans Saints-a, a čiji se godišnji saldo poveća za skoro 60 milijuna dolara, od čega većim djelom, 40 milijuna zaradi od plaće i nagrada dok je ostatak od ugovora. Slijedi još jedan igrač američkog nogometa, Aaron Rodgers, zatim golfer Phil Mickelson i tek tada dolazimo do nogometaša koji najbolje zarađuje, Davida Beckhama.

Cristiano Ronaldo jedan od najplaćenijih sportaša nogometaša na svijetu
Cristiano Ronaldo

Beckham je zadnjih godinu dana od svoje nogometne karijere zaradio samo 5.2. milijuna dolara što će se iduće godine, s obzirom da je završio svoju karijeru smanjiti na nula, dok je od sponzorskih ugovora i raznih suradnji zaradio čak 42 milijuna dolara što je točno dvostruko od sljedećeg na listi, Cristiana Ronalda koji je od ugovora zaradio 21 milijun dolara, dok je od nogometa i bonusa zaradio ipak više, 23 milijuna dolara. Top 10. listu zatvara po nekima najbolji nogometaš na svijetu, Lionel Messi sa ukupnom zaradom od 41.3 milijuna dolara, od kojih pola dolazi od profesionalnog sportskog ugovora, a polovica od sponzora.

Maria Sharapova najplaćenija je sportašica nas vijetu
Maria Sharapova

Od nama zanimljivih, još bi spomenuli Novaka Đokovića koji se nalazi na 28. mjestu sa zarađenih skoro 27 milijuna dolara, od čega je 13 milijuna od teniskih nagrada, a ostatak od sponzora. Jedine dvije žene koje se nalaze na Top 100 listi su tenisačice Maria Sharapova i Serena Williams. Sharapova se nalazi na čak vrlo visokom 22. mjestu sa zaradom od 29. milijuna dolara, od čega je čak 23 milijuna zaradila sponzorskim ugovorima i vlastitim businessom. Serena koja se nalazi na 68. mjestu zaradila je od tenisa skoro 9 milijuna dolara, dok su joj sponzorski ugovori donijeli 12 milijuna dolara.

Serena Williams, druga najplaćenija sportašica na svijetu
Serena Williams

Što se tiče hrvatskih sportaša, ti iznosi se uglavnom procjenjuju i ne postoji općenita lista niti informacije koliko zarađuju od sponzora, pogotovo jer neke sponzorske uloge odrađuju za savez, recimo HNS, stoga možemo govoriti samo o plaćama. Luka Modrić hrvatski je sportaš s najvišom plaćom koja u Real Madridu iznosi oko 4.5 milijuna eura godišnje. Negdje ispod njega s plaćama oko 4. milijuna eura smjestili su seMario Mandžukić iz Bayerna, Vedran Ćorluka koji je u Lokomotiv Moskvi i Darijo Srna koji je u Šahtjor. Malo ispod 4 milijuna su i Eduardo da Silva i Niko Kranjčar.

Od košarkaša najplaćeniji domaći košarkaš je Zoran Planinić koji zarađuje za oko 1,9 milijuna eura, a više od  milijuna zarađuju i Stanko Barać i Ante Tomić. Osim košarkaša, milijun su zaradili i tenisač Marin Čilić i borac Mirko Filipović.