Izložba “Kultura pušenja: od tabua do tabua” osvojila Red Dot nagradu

| Tech |

Izložba "Kultura pušenja"

Dizajn intrigantne izložbe Gliptoteke HAZU, za kojeg je zaslužna agencija Brigada, nagrađeno na jednom od najcjenjenijih međunarodnih natjecanja na području dizajna vizualnih komunikacija

Danas su u njemačkom Essenu objavljeni dobitnici Red Dot nagrada, među najvećima i najviše cijenjenim međunarodnim priznanjima na području vizualnih komunikacija. Agencija Brigada, koja se bavi osmišljavanjem učinkovitih prodajnih, izložbenih i poslovnih prostora te produkt dizajnom i arhitekturom po drugi put je dobila ugledno Red Dot High Design Quality priznanje za svoj rad, ovaj put za dizajn izložbenog prostora Kultura pušenja: od tabua do tabua za naručitelja Gliptoteku HAZU.

Gliptoteka HAZU željela je istražiti vezu između pušenja, umjetnosti i tabua. Rezultirajuća izložba fokusirala se na ulogu koju je pušenje odigralo u hrvatskoj umjetnosti i popularnoj kulturi u proteklih 150 godina. Uzevši kao inspiraciju fenomen dima, glavni je cilj agencije Brigada bio interpretirati ga u samom galerijskom prostoru, na način da se postojeći prostor potpuno transformira. Poigravajući se idejom tabua, osmišljena je anti-izložba, prikaz koji izloške skriva čak i od samog izložbenog prostora.

Izložba "Kultura pušenja"
Izložba "Kultura pušenja"

Ono po čemu je ova izložba zanimljiva je nestajanje konvencionalnog izložbenog prostora. Unutar njega izgrađen je novi prostor u kojem su prisutne samo cilindrične prostorije koje podsjećaju na dim. Minimalnim unutrašnjim osvjetljenjem, one su pozivale posjetitelja da im se približi, međutim tek kada su ušli, razotkrili su im se tabuizirani predmeti.”, izjavio je Damjan Geber, kreativni direktor agencije Brigada.

U dobrim rukama
U dobrim rukama

Agencija Brigada je dio grupe agencija Bruketa&Žinić OM koja se na ovogodišnjem Red Dotu istaknula s čak tri nagrade. Osim za izložbu Kultura pušenja: od tabua do tabua, nagrađeni su najvišim priznanjem u kategoriji, Red Dot Best of the Best, za godišnje izvješće U dobrim rukama, napravljeno u suradnji s Adris grupom. Također su nagrađeni i u kategoriji dizajna ambalaže za rovinjsko maslinovo ulje Valtida Piccola.

Valtida Piccola
Valtida Piccola

Projekt U dobrim rukama nagrađen je i na European Design Awards te na D&AD-u u Londonu, kao i brendiranje i dizajn Stina vina napravljen u suradnji s Brandoctorom. Najčitaniji online magazin o dizajnu ambalaže Dieline dodijelio im je u San Franciscu prvu nagradu u kategoriji odjeće i osobne njege za dizajn ambalaže brenda odjeće od organski uzgojenih sirovina Brokula&Ž, a TDR-ov Ronhill Prestige White proglašen je najboljim dizajnom ambalaže u cjelini na ovogodišnjem CROPAK-u.