Drastičan pad broja obrtnika u području Međimurske županije

| Tech |

Jedanaesta kampanja projekta „Promocija poduzetništva u šumarskom i drvnom sektoru“  održana je u dvorani gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu jučer, 23. svibnja 2016. godine. Kampanja je okupila 20 sudionika od kojih su većina bili privatni šumoposjednici. Sudionici kampanje su slušali predavanja na temu „Nove prilike šumarskog i drvno-prerađivačkog sektora kroz potpore iz EU fondova“ (zajedno održale mr. sc. Mira Mileusnić Škrtić i voditeljica projekta dipl. inž. Karolina Horvatinčić, MBA) te „Mogućnosti rasta i razvoja poduzetništva u šumarskom i drvnom sektoru“ (održala Iva Ištok, mag. Ing. tech. lign.)

„U zadnjih deset godina broj obrtnika u Međimurskoj županiji pao je sa 2.215 na 1.230“ istaknuli su obrtnici koji su sudjelovali u kampanji, što i pokazuje dramatično propadanje obrtništva u Međimurju. Kroz radionice sudionici su se razmijenili iskustva i ideje za nove mogućnosti poduzetništva u šumarskom i drvnom sektoru. Obrtnici su pokazali veliki interes za korištenje sredstava EU fondova za nabavu novih strojeva i proširenje proizvodnje. Poticaj bi pogotovo dobro došao mladim nezaposlenim šumarima za otvaranje novih tvrtki.

Poticanje poduzetničke kulture u šumarskom i drvnom sektoru jedan je od ciljeva projekta koji je posebno usmjeren na licencirane izvođače radova u šumarstvu, drvoprerađivače, privatne šumo-posjednike, žene poduzetnice, učenike šumarskih i drvodjeljskih škola te nezaposlene šumarske i drvne inženjere. No osim toga, projekt obuhvaća i natjecanje srednjih škola „Najbolji poslovni plan učenika šumarskih i drvodjeljskih škola“, te se bavi pitanjem položaja žena u šumarskom i drvnom sektoru. Projekt, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 295.220,84 kn, provodi Institut za razvoj i međunarodne odnose u partnerstvu s Hrvatskom komorom inženjera šumarstva i drvne tehnologije (HKIŠDT). Projekt je započeo u srpnju 2015. i traje do srpnja 2016.