19-godišnji tvorac robotičke ruke kojom se upravlja mislima dolazi u Zagreb

| Tech |

Easton LaChappelle

Easton LaChappelle 19-godišnji je inovator koji već radi za NASA-u, a uporabom novih tehnologija stvara izume koji mijenjaju svijet. Robotičku ruku kojom je moguće upravljati putem moždanih valova, a koja je izazvala revoluciju u industriji prostetike, predstavit će u zagrebačkom HUB385 početkom lipnja na najvećem makers događanju u regiji - Brave New World.

EastonLaChappelle samouki je 19-godišnji inovator iz Colorada koji uz pomoć novih tehnologija vraća nadu onima koji koriste ortopedska pomagala. Prostetička ruka se može pokretati putem vlastitih misli, a za njezinu izradu Easton je koristio samo 3D printer i znanje o robotici koje je stekao putem interneta. Svojim je izumom pokrenuo pravu revoluciju u industriji prostetike drastično smanjivši cijenu proizvodnje ortopedskih pomagala, a putem opensource objava svoje inovacije učinio je široko dostupnima za daljnji razvoj.

Easton LaChappelle

Prototip prve robotičke šake izradio je još kao 14-godišnjak koristeći samo Lego kockice dok je za sustav upravljanja koristio igru iz lokalnog supermarketa koja omogućuje upravljanje lopticom snagom misli. Susret sa 7-godišnjom djevojčicom čija je prostetička ruka koštala čak 80 tisuća dolara potaknula je Eastona da prototip tinejdžerske inovacije zapravo pretoči u praktičan izum kojeg si svatko može priuštiti.

LaChappelle danas je vlasnik tvrtke UnlimitedTomorrow koja je čitavu robotičku platformu proizvela za samo 500 dolara, a trenutno razvija koncept koji će pomoći paraplegičarima da ponovno hodaju. U iskrenoj želji da pomaže ljudima te istovremeno omogući daljnji napredak svoje prve inovacije, sa stranica tvrtke svatko može besplatno preuzeti upute za izradu vlastite ruke uz pomoć 3D printera.

Easton LaChappelle i Barack Obama

S Eastonovom inovativnom rukom rukovao se i američki predsjednik Barack Obama, a NASA ga je angažirala na projektu Robonauta u sklopu kojega s ostatkom tima istražuje kako astronauti na daljinu sa Zemlje mogu kontrolirati robota u svemiru.

Easton LaChappelle kao jedan od glavnih predvodnika četvrte industrijske revolucije mladih kreativaca govorit će na konferenciji u sklopu najvećeg start up događaja u regiji Brave New world kojeg u suradnji sa CityOS organizira HUB385 u svojim prostorima u Zagrebu 4. lipnja.

Easton LaChappelle

Brave New World je maker fest koji će tijekom dva vikenda, od 4. do 12. lipnja na jednome mjestu okupiti mlade inovatore, developere, kreativce, inženjere i sve zainteresirane da uz pomoć napredne tehnologije rješavaju stvarne probleme svoje lokalne zajednice.

European MakersWeek pomoću Brave New Worlda dobiva nastavak svoje priče i u Hrvatskoj na kojoj će se održati inovativne konferencije, praktične radionice i 48-satni hackathoni.

Na Brave New Worldu sudionici će čuti o novoj digitalnoj revoluciji, već postojećim rješenjima za kompleksnim problemima, kako se inovativna rješenja mogu implementirati u svakodnevni život i na koji način se može uključiti cijela zajednica. Nositelji konferencije će upravo biti mladi poduzetnici poput LaChappellea i njihovi budući start upovi.

Easton LaChappelle