Tko je vlasnik najveće jahte na svijetu "Azzam"?

| Nautica |

Jahta Azzam

Vlasnik 455 milijuna eura vrijedne jahte Azzam dugo je bio držan u tajnosti, a konačno je otkriveno da se radi o šeiku Khalifi bin Zayedu al-Nayanu, predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata i emiru Abu Dabija. Ovom viješću postalo je jasno da jahta Romana Abramoviča više nije najveća jahta na svijetu. Kraljevska obitelj iz Ujedinjenih arapskih emirata svojom jahtom Azzam skinula je s trona ovog ruskog tajkuna. Azzam je za 16,5 metara duži od Abramovičeve jahte Eclipse, a ukupno je dug 180 metara. 

Jahta Azzam
Jahta Azzam

Pored toga što je najveća jahta na svijetu, Azzam je i najbrža. Sa svojih 94 tisuće konjskih snaga, Azzam dostiže brzinu iznad 30 čvorova ili 56 km/h, a najkompleksnija je i najzahtjevnija jahta ikada napravljena. Azzam je dizajnirala kompanija Nauta Yachts, a konstruirala ga je kompanija Lurssen u Bremenu, gdje je i porinut u more u travnju ove godine.

Jahta Azzam
Jahta Azzam

Azzam zahtijeva 50 članova posade, a unutar nje se nalazi ogromni salon i nevjerovatan otvoreni interijer, koji je dizajnirao francuski dizajner Christophe Leoni. Jahta sadrži otprilike 50 apartmana, ali nema velikih otvorenih prostora na palubi. Od stotinu vrhunskih jahti na svijetu, 31 je u posjedu osoba s Bliskog istoka, 19 je u posjedu Rusa, dok 17 pripada Amerikancima.